Federalna uprava policije (FUP) rasvijetlila je dvije lažne dojave o postavljenim bombama u školama u Srednjobosanskom kantonu.

– Federalna uprava policija juče je provela operativnu akciju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog Kantona i po naredbi Općinskog suda u Travniku, a u vezi predmeta koji se odnosi na krivična djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz člana 183. KZFBiH i „Lažno prijavljivanje“ iz člana 347. KZFBiH, a odnosi se na dojavu o postavljenim bombama u dvije škole. Tom prilikom došlo je do saznanja da je izršilac dijete koje nije navršilo 14 godina, te zbog zaštite identiteta i integriteta, postupajuće institucije nisu u mogućnosti dati više informacija ili detalja. – saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Četrnaestogodišnjak slao lažne dojave o bombama u školama u SBK

Podršku Federalnoj upravi policije pružila je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovina (OSA BiH) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

Podsjećamo, lažne dojave o postavljenim bombama bile su upuećene u Osnovnu školu “Travnik” i Mješovitu srednju školu “Travnik”.