Na prijedlog resornog Ministarstva finansija Vlada SBK usvojila je rebalans Budžeta za 2022. godinu u ukupnom iznosu od oko 273 miliona KM, što je na prihodovnoj i rashodovnoj strani više za ukupno 33,9 miliona KM.

 

U izjavi za medije nakon održane sjednice Vlade SBK, resorna ministrica financsija Mirjana Plavčić pojasnila je danas usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta SBK za 2022. godinu, te je naglasila kako se Vlada SBK opredijelila za jedan razvojni zamah u ovoj kalendarskoj godini, uz stalnu brigu o budžetskim korisnicima kroz povećanje osnovica.

-Rashodovnu stranu u Prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta SBK smo kreirali na način da smo utvrdili nove osnovice temeljem sporazuma sa Sindikatima. Tako će nova osnovica za obračun plaća proračunskih korisnika iznositi 330 KM. Time smo sustigli prosjek iznosa osnovica ostalih kantona, ali i općina u SBK. Zajedno sa naknadama i svim ostalim doprinosima na ove izdatke će biti utrošeno oko 9 miliona KM. Planirali smo i povećane izdatke za egzistencijalnu novčanu naknadu braniteljima temeljem novog zakona, za što će biti izdvojeno odnosno utrošeno oko 1,5 miliona KM. – rekla je ministrica Plavčić.

Travnik: Vlada SBK usvojila rebalans Budžeta za 2022. godinu

Ona je posebno istaknula rast tekućih transfera, rast kapitalnih transfera i rast kapitalnih izdataka. Transferi su ovim rebalansom dostigli nivo od oko 56 miliona KM.

-To je nešto što će biti ubrizgano u privredu, zdravstvo, kulturu, sport, ali u u građevinsku djelatnost budući da je planiran značajan iznos za kapitalna ulaganja (21 milion KM) kroz rekonstrukciju i izgradnju građevina od značaja za SBK i općine u SBK. Značajna sredstva izdvajamo i za privredu kroz uvećanje od skoro 2 miliona KM za poticaje, start-up poduzeća. -izjavila ministrica Plavčić.

Značajna sredstva i za zdravstvo, posebno za domove zdravlja u SBK. Rebalansom Budžeta SBK za 2022. godinu, Vlada SBK izdvaja oko 5 miliona KM za sve zdravstvene ustanove, posebno za domove zdravlja.

Značajna sredstva i za predškolsko obrazovanje, visoko školstvo, stipendiranje i prijevoz učenika. Usvojenim Rebalansom SBK značajna sredstva će biti izdvojena i za oblast obrazovanja, u ukupnom iznosu od oko 5 miliona KM.