U sklopu manifestacije “Meokrnje 2022” na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku održan je  naučno istraživački Okrugli stol pod nazivom “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma”.

 

Na okruglom stolu su učestvovali akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, dr. sc. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Pavle Mijović, redovni profesor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Amir Kliko, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i autor knjige Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994, Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”, Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, prof. dr. sc. Kenan Dautović, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Dženan Dautović i Remzija Šiljak, autor monografije 7. korpusa Armije R BiH.

Učesnici Okruglog stola su kroz prezentaciju svojih naučno-istraživačkih radova govorili o značaju antifašizma u aktuelnom društvenom trenutku u Bosni i Hercegovini, značaju platforme o radu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine za odbrambeno-oslobodilački rat (1992–1995), zatim o ulozi Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u istraživanju ratnih zločina 1992-1995 godine, vojnom i političkom značaju narodno-oslobodilačkog pokreta za obnavljanje bosansko-hercegovačke državnosti i nezavisnost, kao i o odnosu prema antifašizmu i ratovima devedesetih.

This slideshow requires JavaScript.

Akademik Mirko Pejanović prezentovao je rad na temu “Značaj platforme o radu Predsjedništva RBIH za odbrambeno-oslobodilački rat 1992-1995. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio je član Predsjedništva RBiH, a trenutno je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Akademik Pejanović je u svom obraćanju naglasio da je kao svoj strateški cilj za odbranu Republike Bosne i Hercegovine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine imalo očuvanje historijskog multietničkog bića Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu se, u punom jedinstvu svojih sedam članova, odlučilo da usvoji jedan programski dokument političko-ustavnog karaktera.

Taj dokument je dobiti naziv: „Platforma  o radu Predsjedništva u ratnim uslovima“. Na temelju programskih usmjerenja Platforme osigurano je jedinstvo članova Predsjedništva u rukovođenju otporom i odbranom protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine kao oružane sile za vođenje odbrambeno-oslobodilačkog rata i oblikovanje osnove za pregovore o postizanju mirovnog političkog rješenja rata u Bosni i Hercegovini.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Rasim Muratović kazao je da je tokom svog djelovanja od osnivanja do danas Institut snažno doprinio ukupnom razvoju naučne misli u Bosni i Hercegovini.

U svom izlaganju Muratović je naglasio da je djelatnost Instituta bila usmjerena naročito na istraživanje Planiranja, pripremanja, započinjanja i/ili vođenja agresorskog rata ili rata kojim se krše međunarodni ugovori, sporazumi ili garancije ili učestvovanje u nekom zajedničkom planu ili zavjeri za izvršenje bilo kog od navedenih djela, povreda ratnih zakona i ratnih običaja i genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, ratnih zločina protiv ranjenika i bolesnika te ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Redovni profesor Katoličkog bogoslovskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Pavle Mijović govorio je o antifašizmu danas, ideji, stvarnosti i kontekstu agonističkog pluralizma. Profesor Mijović u svom izlaganju prezentovao je problematiku i mogućnosti antifašizma u suvremenom kontekstu, ne iz perspektive normativne političke teorije, već iz perspektive „agonističkog pluralizma (Chantal Mouffe)“.

O vojnom i političkom značaju narodno-oslobodilačkog pokreta za obnavljanje bosansko-hercegovačke državnosti i nezavisnosti govorio je dr. sc. Amir Kliko iz Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i autor knjige Rat u Srednjoj Bosni 1992-1994.

Glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”, Vildana Selimbegović u svom izlaganju govorila je o odnosu prema antifašizmu i ratovima devedesetih.

Jedan od učesnika Okruglog stola bio je i Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH koji je prezentovao rad na temu: „Antifašizam i budućnost djelovanja“.  Đulić je tokom izlaganja naglasio da je Antifašizam danas u ilegali, kao što je bio i od 1941. do 1945 i da su svuda oko nas minska polja fašizma, neonacizma, netolerancije i netrpeljivosti prema drugima. Istakao je da se svi moraju osvijestiti i početi drugačije djelovati u cilju bolje i sretnije budućnosti te da se trebamo okupiti u jedinstven opštenarodni antifašistički front. Đulić je na kraju zaključio da početna osnova treba biti potreba za demokratskim društvom u kojem su svima na svakom pedlju države zagarantovani sloboda, jednakost i ravnopravnost, te socijalna pravda.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. sc. Kenan Dautović, prezentovao je rad na temu„Značaj antifašizma u aktuelnom društvenom trenutku u BiH” ili „Antifašizam-gdje vrijednost danas”?

„Muslimani Travnika u Drugom svjetskom ratu: racionalizacija i demistifikacija ideološkog inferna” bila je tema rada dr. sc. Dženana Dautovića koji je naglasio da je poseban zadatak rada da se pokuša napraviti geneza epiteta Travnika kao „ustaškog uporišta“, epiteta koji je donio toliko problema Travniku u godinama nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Učesnik okruglog stola “ “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma” bio je i Remzija Šiljak, autor monografije 7. korpusa Armije R BiH. U svom radu „Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma“, Šiljak je detaljno objasnio ulogu ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945 i oslobođenja Meokrnja u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995 godina“.

Okrugli stol pod nazivom “Meokrnje-simbol borbe protiv fašizma” organizovan je u saradnji s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

                                                                                                         

Press služba manifestacije

„Meokrnje 2022. godine“