Manifestacija “Ljuta greda”, koja se tradicionalno organizira u znak sjećanja na šehide i poginule borce, ali i na sve koji su branili državu Bosnu i Herecegovinu od agresora, održana je 6. i 7. augusta na Vlašiću. Obilježavanje ovogodišnje centralne manifestacije čiji je organizacijski odbor formiran od predstavnika boračkih udruženja sa područja općine Travnik održana je pod okriljem slogana „ S Vlašića je krenulo bosansko proljeće“, održano je danas uz bogat vjerski i kulturno-zabavni program, te obraćanje zvaničnika i gostiju.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Fahir Čamdžić je kazao da je cilj obilježavanja manifestacije čuvanje i njegovanje kulture sjećanja na šehide i poginule borce, ali i sve branitelje Bosne i Hercegovine.

– Želja nam je da svake godine okupljamo što više patriota Bosne i Hercegovine, te da i danas podjsetimo da je naša obaveza da čuvamo dragocijena sjećanja na naše šehide i poginule borce, ali isto tako da smo i mi koji smo ostali dužni čuvati suverenitet i integritet naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine“, dodao je Čamdžić.

Vlašić: Manifestacija 'Ljuta greda 2022' okupila brojne patriote

Manifestacija “Ljuta greda” i ove godine uključivala je niz programskih sadržaja i aktivnosti, a kao i prethodnih godina započela je dan ranije, planarskim pohodom “Stazama heroja“. Kako su istaknuli organizatori, ovom prilikom uz druženje, logorsku vatru i čas historije, evocirane su vrijedne uspomene na borce iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Učesnici i posjetitelji današnje manifestacije u znak sjećanja na slavne dane svih pripadnika ARBiH, i svih onih koji su doprinijeli u oslobađanju zazuzete teritorije, položili su cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima.

Također, ovom prilikom prezentirane su informacije o trenutnim radovima na izgradnji spomen-obilježja palim borcima na platou Ljute grede, koji će kako je kazao Čamdžić biti dostojan spomenik svima onima koji su dali svoje živote za slobodu.

Vlašić: Manifestacija 'Ljuta greda 2022' okupila brojne patriote