Art caffe “Vezirov dućan” u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Travnik i  Elči Ibrahim – pašinom medresoim sinoć je je upriličio promociju prvog bosanskohercegovačkog putopisa “Putem svile” i izložbu fotografija autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

 

U prelijepom abmbijentu “vezirovog dućana” smještenog u bezistanu Šarene džamije autori su opisali svoje avanture sa puta svile.

-U razgovoru sa jenom našom prijateljicom zaključili smo da ovaj naš putopis nastaje cijeli život, jer cijeli naš život mi se pripremamo za izradu jednog ovakvog putopisa. Prava priprema počela je prije dvije, dvije i po godine prije polaska na put. Naravno, putopis je nastajo cijelim putem od Sarajeva do Taškenta, glavnog grada Uzbekistana. – kaže nam Edib Kadić, jedan od autora putopisa.

This slideshow requires JavaScript.

Autori su prošli dug put, kroz nekoliko zemalja, ipak ističu da je to oko 15 posto “Puta svile” koji je ustvari cijela jedna mreža puteva.

-Različiti ljudi ostave na vas dojam, različite građevine, različiti gradovi. Mislim da je na mene poseban dojam ostavio Semerkand, možda i Hiva, prastara oaza u srcu pustinje Kizilkum, oaza koja je nekada bila nezaobilazna na Putu svile. – govori nam Hamza Ridžal.

Prema riječima autora prvi bosanskohercegovački putopis sa Puta svile promovisan je u više bh. gradova,a sinoć je promovisan i u Travniku. Zanimljivo je da se Travnik spominje na četiri mjesta u samom putopisu.

Zanimljivo je kako Francuzi imajuu više od 30, a Englezi više od 50 putopisa na ovu temu, a ovo je prvi bosanskohercegovački putopis sa Puta svile.

 

Travnik: Promovisan prvi bosanskohercegovački putopis sa Puta svile