Domaća IT kompanija Imtec d.o.o. isporučila je Tehničkoj školi Gradiška prve dvije DOBOT Magician višenamjenske robotske ruke za praktično obrazovanje. Isporuka ova dva robota je realizovana u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u svrhu izvođenja nastave i uključenja digitalnih pomagala u nastavne procese.

 

O kakvim se robotima radi, govore i podaci da je do sada DOBOT Magician uspješno primjenjivan u mnogim visokoškolskim ustanovama kao što su Univerzitet Tsinghua, Univerzitet Shandong, Univerzitet za tehnologiju u Sydneyu i mnogi drugi, a globalni koncerni poput Volkswagena, Alibabe i Tencenta pokrenule su projekte saradnje sa DOBOT Magicianom.

Ova lagana inteligentna robotska ruka vrlo je praktična jer se može programirati i bez upotrebe programskih jezika, uz pomoć memorije pokreta koji se definišu pokretom korisnika. DOBOT Magician je dobitnik mnogobrojnih prestižnih međunarodnih nagrada i to Red Dot Award, IF Design Award, CES Award, Red Star Design Award za najboblji dizajn i funkcionalnost 2018. 

– Veoma smo ponosni što smo prvi u Bosni i Hercegovini isporučili DOBOT Magician robotsku ruku. Vjerujemo da će mnoge druge škole i univerziteti slijediti ovaj primjer i odlučiti se za unaprijeđenje kvaliteta nastave primjenom tzv. EDU robota, i općenito digitalizacijom nastavnog procesa. Imtec se već odavno nametnuo kao pouzdan partner u tom smislu, i drago nam je da smo dio tog, za naše društvo u cjelini, izuzetno značajnog procesa. – istakao je Jasmin Popaja izvršni direktor kompanije Imtec d.o.o. Sarajevo.

This slideshow requires JavaScript.

Instaliran sa različitim krajnjim alatima, DOBOT Magician može realizirati zanimljive funkcije kao što su 3D ispis, lasersko graviranje, pisanje i crtanje. Podržava sekundarni razvoj pomoću 13 proširivih sučelja i preko 20 programskih jezika, što povećava kreativnost i maštu bez ikakvih ograničenja. DOBOT Magician je niske cijene, male veličine, jednostavnog rukovanja, i omogućava svakom učeniku da vježba sam. Dramatično poboljšava efikasnost nastave. Može se kontrolisati programiranjem, APP-om, Bluetooth-om, WiFi-jem, mišem itd.

Prednost je velika jednostavnost i praktičnost u obrazovanju djece i odraslih za nove tipove industrija kao što su: Industrija 4.0, automatika ili PLC programiranje. DOBOT ima bogate i dobro koncipirane nastavne planove i programe kao i podršku prema obrazovanju u svrhu razvijanja najboljih rješenja pri korištenju DOBOT Magiciana ili bilo kojeg drugog proizvoda kroz segment edukacije ili industrije, sa jako dobrim omjerom cijene i kvaliteta. Cijena jednog ovakvog robota sa dodatnim joystickom i wifi modulom iznosi oko 6000 KM.

IMTEC d.o.o. je domaća informatička kompanija koja zapošljava 70 vrhunski obučenih i motiviranih radnika. Kompanija isporučuje napredna informatička rješenja za pojedinačne i poslovne korisnike uz direktno partnerstvo sa najvećim svjetskim kompanijama kao što su NEC, Hewlet Packard, Microsoft, Canon, Fujitsu, Smart, SHARP, itd.