Večeras je u prostoru Otvorenog književnog ateljea u Rodnoj kući Ive Andrića otvorena izložba skulptura pod nazivom “Per partes“ slovenačkog autora Petera Marolta. Izložba je dio kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2022“.

 

Na početku prisutne je pozdravio Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja, koji je pročitao tekst Fatime Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja o izložbi i autoru.

-Izložba je „Per partes“ , Petera Marolta organizirana je na inicijativu i posredstvom gospodina Asima Đelilovića, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesor Đelilović je dizajnirao katalog izložbe, napisao recenziju, pružio tehničku podršku. Dr. Peter Marolt, profesor na Arhitektonskom fakultetu ljubljanskog sveučilišta paralelno sa pedagoškim i znanstvenim radom u oblasti arhitekture koji se odnosi na teoretske radove o stambenoj, tradicionalnoj i sakralnoj arhitekturi.  Dr. Marolt je jednako tako posvećen vizualnoj umjetnosti i umjetnosti  riječi, poeziji. On je likovni umjetnik,dizajner, pjesnik , teoretičar umjetnosti, naučnik. – zapisala je Maslić.

This slideshow requires JavaScript.

 

U svojoj recenziji profesor Asim Đelilović istaknuo je „kako je Peter Marolt  autor koji se svojim stvaralaštvom pokazuje kao stvaralac zainteresiran prije svega za jezik- u prvom redu onaj vizualni…“

-Ja naravno ne mogu reći bolje nego je već rečeno u pismu gospođe Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja. Već je napomenuto šta je moj prijatelj Asim Đelilović darovao za ovu izložbu. On je uz sve to dao pripremiti ove postavke za izložbu i što se mene tiče, ja sam jako zadovoljan sa ovom dematerijalizacijom ovih elemenata, kao da ih nema, tek toliko da ove stvari stoje. – kazao je autor, dr. Peter Marolt.

Izložba ostaje otvorena do 5. novembra u prostorima Otvorenog književnog ateljea u Rodnoj kući Ive Andrića.

Otvorena izložba Petera Marolta u Rodnoj kući Ive Andrića