Sinoć je na sceni Hrvatskog kazalište Travnik odigrana predstava “Da sam ptica” u kojoj glume Tarik Filipović i Daria Lorenci Flatz. Predstava je odigrana u sklopu manifestacije “Andrićevi dani 2022” .

 

 

-Predstava je nastala u vrijeme prvog “lockdowna-a”, u vrijeme “korone”, koji se onda produžio u drugi, pa u treći “lockdown”. Radili smo je dugo, nekih šest mjeseci, Arija Rizvić, Nikolina Bogdanović, Larisa Lipovac, Tarik i ja kao izvođači. Mi smo već dugo godina, Tarik i ja , imali želju sarađivati i napraviti neku bosansku priču u Hrvatskoj, nešto što ima veze sa nama i našim životima i otkud dolazimo i što nas je obilježilo. I nikako nismo u bili u prilici da se sve to posloži. Ovaj “lockdown” bio je prilika, rekli smo idemo sada to napraviti. Stvarno smo radili dugo. U ovom su utkani životi i Arijinih roditelja koji su protjerani iz Banja Luke, ja koja sam iz Sarajeva došla u Zagreb 1992. godine i Tarik koji je aktivno vezan za Bosnu, i stalno ide gore – dole. Zapravo pitanje tog identiteta, snalaženja u stranim zemljama, pronalaženje nekog novog sebe i mogućnosti nošenja sa tim. I tu su zapravo dvije pozicije, čovjeka koji teško prihvaća bilo koji novi identitet i novi život i ostaje jako vezan za svoj izvorni kraj i stalno mu se vraća, neko ko teško prihvaća promjene u sredini I stvara nemkog novog sebe, ali uvijek sa nekom ranom u životu . – kazala nam je glumica, Daria Lorenci Flatz.

This slideshow requires JavaScript.

Prem njenim riječima, predstava je do sada odigrana tridesetak puta i “ratna priča o dvoje Bosanaca” naišla je jako dobar prijem kod publike i u Hrvatskoj, a tako je bilo i sinoć u Hravtskom kazalištu u Travniku gdje odigrana pred prepunom dvoranom.