Izložba o doajenu sevdaha Safetu Isoviću, autorice Đane Kukić, otvorena je  u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, a u povodu 15. godišnjice smrti ovog izuzetnog pjevača.

 

 

Podršku realizaciji izložbe dala je Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS, a material je ustupio Safetov sin Benjamin Isović, iz porodičnog arhiva iz kojeg je određeni broj eksponata dio postavke Art kuće sevdaha u Sarajevu. Dizajn izložbe radio je umjetnik i dizajner Dejan Slavuljica.

Posjetioci će kroz ovu izložbu dobiti uvid u život i profesionalnu karijeru Isovića, ali i kako se u printanim medijima pisalo o njemu, na osnovu skeniranih primjeraka originalnih novinskih članaka iz porodične arhive kao i fotografija. Na izložbi posjetioci mogu pogledati i poslušati videosnimke prvih pjesama koje je na svoj prepoznatljiv način interpretirao Safet Isović.

– Cilj ove izložbe je da se prisjetimo karijere doajena sevdaha koji je obilježio jedan dugi period na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije, ali i da ne dozvolimo da bude zaboravljen. Građa, ili konkretno novinski članci, koji su posuđeni za potrebe produkcije izložbe, skenirani su i izloženi na 30 info ploča na kojima se može hronološki pratiti život i profesionalna karijera ovog velikana sevdaha. Dio izložbe sadrži kompletnu, izuzetno bogatu diskografiju Safeta Isovića koja se može hronološki pratiti od prvog do posljednjeg objavljenog albuma i singl ploče, kao i njegove brojne nagrade i priznanja za rad – kazala je autorica Kukić.

Prof. dr. Esad Bajtal kazao je da su često poredili Safeta Isovića sa opernim pjevačima jer je bilo nemoguće “safetovski” otpjevati sevdalinke koje je on izvodio te da su bili česti novinski naslovi da njegov glas treba staviti pod zaštitu države.

– Govorili su da je Isović bosanski Pavarotti, ali istina je da je Pavarotti bio italijanski Safet Isović – kazao je Bajtal.

This slideshow requires JavaScript.

Vrsni poznavalac sevdalinki Omer Talović kazao je da je sevdalinka bila i ostala brava usmenog lirskog pjesništva, a da je najadekvatniji ključ za tu bravu bio Safet Isović.

– Ostao je naš Sajo, jedinstven, neponovljiv i neprolazan. On živi u našim srcima I našim dušama u kojima neizbrisivo traje i stanuje esencija bosanske muzičke kulture, njen ugaoni kamen I bastion, sevdalinka naša – kazao je Talović.

Izložbu je otvorio Safetov sin, Benjamin Isović koji je kazao da se poklopilo da se ove godine navršilo 86 godina od rođenja i 15 godina od smrti Safeta Isovića, ali da ne treba obilježavati niti jedan od tih datuma već strast koju je on imao prema sevdalinci.

– Kako je znao reći moj otac “Sevdah je vesela bosanska tuga” i to je najbolji opis koji sam čuo. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u realizaciji ove izložbe – kazao je Isović.

Na otvorenju izložbe predivnu sevdalinku “U Stambolu na Bosforu” koju je često pjevao Isović izveli su gosti iz Opće gimnazije KŠC “Sv. Pavao” iz Zenice. Njihov kvartet čini Nina Trbić, Amina Bajramović, Ella Zulfić i Lana Lazić. Aranžman ove sevdalinke za gudački kavretet uradio je profesor Davorin Bošnjaković.

Izložba će, nakon u galerije Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti,  od 1. novembra biti prebačena u Art kući sevdaha.

Sarajevo: Otvorena izložba o doajenu sevdaha Safetu Isoviću