U mjestu Večići u općini Kotor Varoš danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka osam kotorvaroških Bošnjaka, žrtava proteklog rata. Tim povodom u mjestu Večići okupio se veliki broj Bošnjaka iz Kotor Varoši kao i ljudi koji su doputovali iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, imama i zvaničnika.

 

Žrtve koje su ukopane ove godine u Večićima ubijene su tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Plitska kod Kotor Varoši, iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom 2002. i 2004. godine. Izuzetak su posmrtni ostaci Raifa Alagića koji su 2020. godine ekshumirani na lokalitetu Duboka.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je u času smrti imao svega 22 godine, a najstarija žrtva je imala 37 godina.

Dženazu-namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je tom prilikom u obraćanju prisutnima kazao da je ovo još jedan tužan dan za Bošnjake.

-Naša srca su ispunjena žalošću i dubokom boli. Boli zbog nevino stradalih ljudi, muškaraca i žena, mučenih i progonjenih; zbog uništenih života iz samo jednog razloga: što su bili muslimani. To je bila sva njihova krivica u očima njihovih dželata. Ali, valja nam nositi tu bol, jer ona neće prestati, valja nam se strpiti i boriti; a uz to koračati dostojanstveno. – kazao je reis Kavazović.

Prije dženaza-namaza je prikazan dokumentarni film pod nazivom “145 dana zločina 30 godina čekanja”, a potom su dočekani učesnici Marša mira koji su pješačili od Karaule do Večića.

Žrtve koje su ukopane ove godine u Večićima ubijene su tokom 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu Plitska kod Kotor-Varoši, iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom 2002. i 2004. Izuzetak su posmrtni ostaci Raifa Alagića koji su 2020. godine ekshumirani na lokalitetu Duboka.

Današnjih sedam žrtava koje su ukopane su iz grupe od 161 koji su nestali u jednom danu. Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je Kemo (Kasima) Ramić, rođen 1970. godine. U trenutku smrti imao je svega 22 godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2002. godine na lokalitetu Plitska. Zajedno sa njim konačan smiraj je našao i njegov stariji brat Redžo koji je u trenutku kada je ubijen imao 23 godine. Najstarija žrtva koja je ukopana je Šerif (Sulejmana) Bečulić koji je u momentu smrti imao 37 godina.

This slideshow requires JavaScript.

U Večićima su ukopani i Mujo (Alaga) Alagić, rođen 1962. godine u Večićima, Raif (Ramadan) Alagić, rođen 1966. godine u Večićima, Rifet (Mujo) Berbić, rođen 1962. godine u Večićima, te Senad (Derviš) Škorić, rođen 1965. godine u Banjoj Luci. U skladu sa željama njegove porodice, Šefik (Ale) Pašić, rođen 1960. godine u Hrvaćanima ukopan je u rodnom mjestu.

Na području Kotor Varoši tokom proteklog rata više od 600 osoba je izgubilo živote, a za nekim se još traga.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom BiH sudi se deveterici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi”.