Predsjednik Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2022. godine“ Admir Hadžiemrić i Amela Lolić, član imali su neformalni razgovor sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i tom prilikom uručili zahvalnicu za podršku u organizaciji manifestacije „Meokrnje 2022. godine“.

 

U razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Admir Hadžiemrić i Amela Lolić, upoznali su ga o historijatu manifestacije „Meokrnje“ koja  sudeći po pozitivnim reakcijama iz okruženja u proteklom periodu, a naročito u proteklih nekoliko godina, dobija na intenzitetu i značaju te predstavlja Centralnu Bosnu kao ishodišnu tačku baštinjenja borbe protiv fašizma i raznih oblika neofašizma, a najviše zahvaljujuči saradnji SABNOR SBK/KSB i Organizacije  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna koja je započela 2013. godine i koje zajedno realizuju niz aktivnosti u širenju ideje antifašizma kao civilizacijske tekovine i očuvanja granica Bosne i Hercegovine utemeljenih u Mrkonjić Gradu na I. zasjedanju ZAVNOBIH-a 25. i 26. novembra 1943. godine.

 

Saradnja SABNOR SBK/KSB i Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna, krunisana je obnovom Spomen obilježja stradalim pripadnicima Travničkog i Zeničkog partizanskog odreda u NOB 1941-1945 i izgradnjom identičnog Spomen obilježja borcima Armije BiH na Meokrnju 2017. godine. Od 2017. godine manifestacija „Meokrnje„ kroz primjerenjo obilježavanja sjećanja na sve stradale u oba rata podsjeća na žrtve i stradanja bosanskohercegovačkog naroda šalje snažnu poruku su građani Bosne i Hercegovine uvijek na strani pravde i dobra, a protiv zla i fašizma.

Nizom aktivnosti koje se realizuje u okviru manifestacije kao što je svečana akademija, predaja zastava, historijski čas, planinarski pohod, bosanske susrete i mnogobrojni drugi sadržaji kao i od ove godine organizacijom Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“, koji je u Travniku okupio akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine, manifestacija okuplja sve veći broj građana Bosne i Hercegovine te šalje snažnu poruku trajne borbe protiv fašizma i neofašizma.

Presjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je na uspješnoj organizaciji manifestacije ističući da je antifašizam civilizacijska tekovina koja je usađena u narodima Bosne i Hercegovine i da saradnja SABNOR-a SBK/KSB i Organizacije  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna način da se sačuvaju od zaborava žrtve iz oba Rata.

 

Press služba manifestacije

„Meokrnje 2022. godine“