Građani i ekološki aktivisti Bugojna i Kreševa danas protestvovali pred zgradom Vlade SBK u Travniku tražeći raskid koncesionih ugovora za tri  kamenoloma.

 

Kamenolomi Rastovica i Krčevine u Kreševu, koji svojim višegodišnjim radom suprotno pozitivnim zakonskim propisima ugrožavaju živote stanovnika, te data koncesija za kamenolom na području mjesne zajednice Poriče u Bugojnu, nagnali su članove neformalne grupe građana Poriča i Građanskog pokreta iz Kreševa, na dolazak pred Vladu Srednjobosanskog kantona. Oni su ponovili svoje zahtjeve za raskid koncesionih ugovora. Međutim, to je očigledno nemoguće, jer i jedan i drugi čuva politika.

Koncesija za kamenolom na lokalitetu Bukovački potok koji, iako je od prvih kuća u mjesnoj zajednici Poriče udaljen tek nekoliko stotina metara, našao svoje mjesto u kantonalnom prostornom planu, dodijeljena je, tvrde mještani Poriča, na sumnjiv način i bez provedenih zakonskih procedura. U ovom poslu bez njihove saglasnosti učestvovala je, kažu, Općina Bugojno, od koje je i ured ombudsmana zatražio izjašnjenje. Svoje zahtjeve, zajedno s kolegama iz Kreševa, ponovili su pred zgradom Vlade.

Građani Bugojna i Kreševa danas protestvovali pred zgradom Vlade SBK u Travniku

Zahtjev mještana i ekoloških aktivista je raskid koncesionog ugovora za kamenolom Rastovice i Krčevine u Kreševu te za planirani kamenolom u Poriču u Bugojnu, zbog postupanja suprotno zakonu.

Ministar privrede SBK-a Nisvet Hrnjić izjavio je za medije  da je dva puta od Vlade tražio saglasnost za raskid ugovora o koncesiji u Kreševu i bio preglasan, a u slučaju Bugojna pak postoji odluka Vlade.