Zgrada općine Vitez i novoizgrađeni  pješački most kod Gimnazije u Travniku  sinoću su bili osvjetljeni ljubičastom bojom povodom 17. novembra/studenog  Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju ili Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece koji je ove godine nizom sadržaja u općinama srednje Bosne obilježava Udruga „Mali heroji“ iz Viteza.

 

 

 

Sinoć je  u organizaciji Udruge „Mali heroji“ u Kino dvorani u Vitezu  izvedena Predstava „Ugovor“ uz nastup plasne skupine LDF Vitez i puštanje ljubičastih balona.

Udruga  „Mali heroji“ okuplja roditelje prijevremeno rođene djece i roditelje prijevremeno rođene djece sa posebnim potrebama.

Primarni cilje djelovanja Udruge  unapređenje zdravsteve zaštite prijevremeno rođene djece, te pružanje psihološke pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece. Na području srednje Bosne nema preciznih podata o broju prijevremeno rođene djece.

This slideshow requires JavaScript.

 

U svijetu se rodi 5 do 10 posto prijevremeno rođenih beba. Podaci iz studija koje su rađene u BiH govore da je procentualno 4,8 posto prijevremeno rođenih beba i mi se tu uklapamo u svjetske standarde. Međutim, nivo zdravstvene zaštite za bebe i psihološke pomoći za porodice svakakao može biti znatno bolji.

Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti stoga je Udruga ,,Mali heroji” osnovana na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece.