Večeras je u okviru kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2022“ upriličena promocija zbirke priča „Mevludski šapat“ autorice Esme Bandić-Softić.

 

Nakon nekoliko knjiga poezije i romana, u Gradskoj biblioteci Travnik autorica se predstavila novom zbirkom priča, crtica i cjelovitih pripovijesti. Neke do njih su oštri i kratki rezovi socijalnog tkiva, a neke su pak cjelovite pripovijesti, alegorični prikazi čovjeka, njegovog bitisanja, putovanja svijetom i životom, prikazi traganja koje nikad ne prestaje niti se utišava.

Dvije priče iz ove zbirke prvonagrađene su na konkursu za kratku priču „Fra Ivan Frano Jukić“ HKD „Napredak“ Banja Luka 2021. godine i konkursu za Međunarodnu književnu nagradu „Marko Marulić Car“ HKD „Napredak“ Vitez 2021. godine.

This slideshow requires JavaScript.

Prema riječima promotora doc. dr. Dženana Kosa, priče Esme Bandić-Sofitć predstavljaju svojevrsnu potragu za identitetom i samorazumijevanjem njezinih protagonista u vremenu i prostoru.

Profesor bosanskoga jezika i književnosti Ermin Čelenka kazao je da zbirku možemo posmatrati kao put ka pronalasku unutrašnjeg mira na što i sam naziv zbirke asocira. Knjiga je objavljena u izdanju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik. Promociju je moderirala doc. dr. Amela Bajrić.

Knjiga „Mevludski šapat“ Esme Bandić-Softić predstavljena u Gradskoj biblioteci Travnik