Danas je u Travniku otvoren drugi Sajam informacijskih tehnologija ITReboot kojeg organiziraju Općina Travnik i Centar za edukciju mladih (CEM) pod generalnim pokroviteljstvom kompanije BH Telecom i uz podršku Vlade Srednjobosanskog kantona i Općine Travnik.

 

IT industrija napreduje vrtoglavom brzinom, pa je i ovogodišnje , drugo izdanje, IT reboot-a unaprijeđeno dodatnim sadržajima, kako bi donijelo najmodernije svjetske IT trendove u Travnik i BiH.

– Centar za edukaciju mladih u Travniku je  osnovao  biznis inkubator, zajedno sa općinom Travnik, gdje smo pokrenuli tok da stvorimo preduslove da mladima  damo mogućnost da pokrenu svoje biznise. U periodu od 2018. do 2022. godine govorimo o više stotina polaznika biznis inkubatora, koji su osnovali 36 uspješnih firmi koje sada zapošljavaju 56 mladih ljudi. – kazao je Adis Arnautović, direktor Centra za edukaciju mladih (CEM).

Počeo je ITReboot: Vrhunski predavači i panelisti naredna tri dana u Travniku
Adis Arnautović

Punu podršku Sajmu dala Vlada Srednjobosanskog kantona.

-Informacijske tehnologije su budućnost, mi se moramo uklapati u trendove i pratiti sve ono što je od interesa za ovaj sektor, pratiti trendove u svijetu uz apsolutnu podršku od strane Vlade SBK. – istaknuo je premijer SBK, Tahir Lendo.

Počeo je ITReboot: Vrhunski predavači i panelisti naredna tri dana u Travniku
Tahir Lendo

Nađa Hadžiemrić, direktorica Direkcije BH Telcom Travnik naglasila je ,kako je ova kompanije podržala je i prvo i drugo izdanje  Sajma ITReboot jer je prepoznala dobru priču.

-Drago mi je da nas Travnik pokušava predvoditi u ovoj sferi, jer ono što se pokušava na ovaj načingraditi nas može samo odvesti puno dalje, da živimo puno kvalitetnije, puno bolje i može nas odvesti ka temama koje su univerzalne, koje donose visoke dohotke i stvaraju dobra radna mjesta i tako ćemo prevazići dosta naših problema. – kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, mladih , kulture i sporta SBK.

 

Počeo je ITReboot: Vrhunski predavači i panelisti naredna tri dana u Travniku
Bojan Domić

Drugo izdanje Sajma informacijskih tehnologija ITReboot otvorio je načelnik općine Travnik, prof.dr. Kenan Dautović.

-U razgovoru sa Jan de Jongom, koji je jedna od najvećih zvijezda ovog trodnevnog događaja, mi smo kazali da sve ovo radimo da ponudimomladima , da ih uvjerimo da mogu ostati u BiH i graditi svoju državu, a lijepo i kvalitetno živjeti. Vjerujte da je to jedan od osnovnih zadataka. – rekao je načelnik Dautović otvarajući sajam.

Počeo je ITReboot: Vrhunski predavači i panelisti naredna tri dana u Travniku
Kenan Dautović

Tokom tri dana u Travniku će biti održana predavanja sa vrhunski predavačima, panel diskusije i takmičenja za mlade ljude. Teme  predavanja i panel diskusija su „Budućnost digitalnih nomada“ i „IT  sektor kao pokretač razvoja lokalne zajednice“.

Panelisti i predavači su: Elena Babić, Faruk Hodžić, Jan de Jong, Kasim Tatić, Nikola Škorić,Kenan Dautović, Edin Mehić, Damir Maglajlić i drugi.