Večeras je u okviru programa majskih promocija u Gradskoj biblioteci Travnik predstavljena knjiga „Studije o zlu“ norveškog akademika Arnea Johana Vetlesena.

Promotori prof. dr. Faik Uzunović, redovni profesor Univerziteta u Zenici i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu govorili su o knjizi jednog od najpoznatijih norveških i svjestkih filozofa današnjice. Knjiga „Studije o zlu“ sagledava niz historijskih primjera užasa kako bi se došlo do odgovora na pitanje „kakva to pogonska snaga stoji iza izvršenog zločina“ te ujedno predstavlja središnje mjesto Vetlesenovog znanstvenog rada na istraživanju, dokumetovanju i karakterizaciji zločina i genocida počinjenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u međunarodnom filozofskom, pravnom i političkom kontekstu.

Predstavljena knjiga „Studije o zlu“ norveškog akademika Arnea Johana Vetlesena

Vetlesen je profesor političke filozofije na Univerzitetu u Oslu. Autor je dvadesetak knjiga i nekoliko stotina naučnih radova i eseja u kojima je izučavao pojam zla. Zbog njegovog predanog rada na izučavanju zla, ali i njegovog osobitog dostojanstva dobio je nagradu Fangenes testamente („Logoraški testament“, 2004), koju dodjeljuje Norveški institut za mir istraživačima koji su dali poseban doprinos u borbi protiv zla. Na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerzitet u Sarajevu je 2015. godine Vetlesenu dodijelio Nagradu za mir i progres, a proglašen je i za počasnog doktora nauka Univerziteta u Zenici 2018. godine.

Predstavljena knjiga „Studije o zlu“ norveškog akademika Arnea Johana Vetlesena

U znak zahvalnosti Vetlesenu i norveškom narodu promocija je simobolički održana 17. maja koji se obilježava kao nacionalni praznik i Dan državnosti Kraljevine Norveške.

Na kraju, u ime ustanove organizatora i u ime načelnika Općine Travnik prof. dr. Kenana Dautovića pokrovitelja večerašnje promocije prisutnima se obratio doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik.