Da je otvaranje Onkološkog odjela, čiju je izgradnju prije osam godina uz podršku Vlade Srednjobosaskog kantona, te  kantonalnih Zavoda zdravstvenog osiguranja i javno zdravstvo, započela Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu pozitivna vijest, zna to najbolje nekoliko hiljada  stanovnika iz dvanaest općina ovog kantona, koji su nakon dijagnosticiranja različitih vrsta karcinoma po svoju onkološku  terapiju  morali ići u Sarajevo ili Mostar.

 

Stoga je razumljivo što su brojni  pacijenti ali i prijatelji  ove Bolnice , došli podijeliti radost zbog ovog najvećeg projekta u zdravstvu  u posljed nja tri desetljeća.

-Ovo je trenutak koji meni lično puno znači, jer svojim dolaskom potvrđujete da ste prijatelji  ove bolnice i naših pacijenata. – kazao je prvi čovjek primarijus doktor Emir Abdulović, podsjećajući da je njihovu namjeru izgradnje i otvaranja  Onkološkog odjela usporila, ali ne i spriječila pandemija Covid-a, te da sada svjedočimo završetku najznačajnijeg  projekta u zdravstvu u posljednja tri desetljeća.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku otvoren Onkološki odjel

 

-Javno je zdravstvo , kazao je zajedničko i svi trebaju raditi kao tim i uspjeh je onda siguran. Potvrđuje to vrijeme Covid-a u kojem su svi zdravstveni radnici u pet srednjobosanskih bolnica radili kao jedno . Ova je Bolnica danas kadrovski,opremom i prostorom jedna od najjačih  ne samo na ovom prostoru,nego i šire, kazao je Abdulović.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku otvoren Onkološki odjel

Pa su uporedo sa izgradnjom i opremanjem Onkološkog odjela četvoro ljekara uputili na spcijalizaciju iz ove oblasti. Prva specijalistkinja onkologije, Samra Leko – Hadžalić,vratila se prošle godine. Ona će sa svojim kolegama brojnim pacijentima olakšati bolest ali i pružiti nadu u život u vremenu u kojem  su maligne bolesti poprimile epidemijske razmjere.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku otvoren Onkološki odjel

 

-Među registriranim novootkrivenim oboljelima od malignih bolesti,posljednjih godina u ovom kantonu najviše je karcinoma dojke, zatim pluća, želuca,jajnika, prostate i debelog crijeva. – kaže Amra Kalčo, načelnica Službe za socijalnu medicinu u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku otvoren Onkološki odjel

Čestitke  za uspješno okončanje ovog značajnog projekta,nisu izostale ni od kantonalnog premijera Tahira Lende,ministra zdravstva i socijalne politike Ante Matića,potpredsjednika FBiH, Refika Lende i predsjednice FBiH, Lidije Bradare.

-Ovo su generacijski projekti ,imate viziju onda ima i načina pa se nađu i ljudi koji to sve sprovedu, hvala vam što građane ovog kantona činite sigurnim. – kazala je između ostalog Bradara.

U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku otvoren Onkološki odjel

 

Iz travničke Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu uz infrastrukturni projekt koji bi im osigurao lakši i sigurniji pristup ,najavili su i otvaranje Kardio –pulmonalnog rehabilitacionog centra. I treba im vjerovati da će i ove projekte uspješno privesti kraju.Jer oni su potvrdili da postoje zbog ljudi  koji ih trebaju.