Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Boška Peulića, Petra Đurića i Davora Peulića zbog zločina na području Travnika i Skender-Vakufa počinjenih 1992. Godine, javlja BIRN.

 

 

Iz Tužilaštva navode da se Boško Peulić, u svojstvu komandanta Krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), Đurić u svojstvu komandira jedinice Vojne policije, a Davor Peulić kao komandir Centra veze VRS-a terete za zločine protiv ratnih zarobljenika i civila od početka maja do kraja oktobra 1992. godine.

Peulić se, prema saopštenju Tužilaštva, tereti da je znao za ubistva 13 ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, na platou Galića na planini Vlašić u opštini Travnik – koje su 15. maja 1992. počinili njemu podređeni pripadnici, te da je, kao nadređeno i odgovorno lice, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, niti da njemu podređene počinioce tih zločina kazni.

-Oni se terete da su zajedno, u svojstvu komandanta i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima ia rtnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender-Vakuf, držeći ih u nehumanjjim uslovima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenja fizičkih i psihičkih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim ozljedama kod većeg broja zatvorenih osoba. – saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Najavljeno je da će navode optužnice, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 materijalnih dokaza.

Protiv Boška Peulića se u Sudu BiH vodi još jedan postupak gdje mu se sa Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem, Jankom Trivićem i Nedeljkom Đekanovićem na teret stavlja progon na području Kotor-Varoši – ubistvima, deportacijama, zatvaranjeem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

Prema toj optužnici, Peulić je bio komandant Treće taktičke grupe VRS-a, Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Trivić komandant te brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane Kotor-Varoš, Đekanović predsjednik Opštine, a suđenje je počelo u martu 2016. godine.

(BIRN)