Na 4.redovnoj sjednici Skupštine Srednjobosanskog kantona, zastupnik SDP BiH, Edin Gekić, podnio je inicijativu za uvrštavanje na esencijalnu listu lijekova „Diazepam klizmu“ za epileptičare.

 

Naime, radi se o lijeku koji najčešće koriste djeca koja imaju bolest epilepsiju i koristi se za ublažavanje epileptičnih napada koji nije na esencijalnoj listi lijekova, tako da sve troškove snose roditelji. Neka djeca koriste jednu klizmu dnevno, što roditelje obavezuje mjesečnim troškovima od 550,00 do 750,00 KM. U RS sve troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja RS, a u FBiH roditelji i dalje sami finansiraju nabavku istog.

Obzirom da je sada ovaj lijek uveden u poseban program koji omogućava kantonima da ga mogu nezavisno od drugih kantona staviti na svoju esencijalnu listu, smatram da bi bilo socijalno osjetljivo i neophodno da ovaj lijek i naš Kanton stavi na esencijalnu listu i time pokaže istinsku brigu za svoju djecu i budućnost ovog Kantona – istakao je Edin Gekić prilikom pokretanja ove inicijative.

(KO SDP BiH SBK/KSB)