Zbirka poezije „Sloboda ljubavi“, autorice Selme Hujdurović promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Riječ je o trećoj knjizi ove autorice, a ranije je objavila zbirke “Bijeljinka” i “Putnik”.

 

Na ovoj izuzetno posjećenoj promociji za koju se tražilo mjesto više recenzent Izet Mujezin kazao je da je uvjeren da će svi koji se susretnu sa poezijom Selme Hujdurović, ostati zarobljeni ljepotom veza koje pjesnikinja prenosi na hartiju.

– Vjerujem da ćete, negdje u podsvijesti, osjetiti široku i pitomu sembersku dušu koja, riječima kao laticama suncokreta, razgovara s nebom – kazao je Mujezin.

Drugi recenzent Šefik Daupović kazao je da njeni stihovi, kao biseri, koji razgaljuju velikim mehlemom i dobrotom.

– Ovdje nema veličanstva za patetiku i napetost. Samo su prisutne brižne želje da svačija čežnja dopre do duše onih kojima je namjenjena – istaknuo je Daupović.

This slideshow requires JavaScript.

 

Autorica se zahvalila svim prisutnim naglasivši da bez njenih prijatelja i pratitelja na društvenim mrežama sve ovo ne bi bilo moguće.

– U ovoj zbrici prikupljene su pjesme koje su nastale u posljednjih godinu dana, njih više od 80. Inspiracija mi je duhovna sloboda. Kad sam spoznala slobodu unutar sebe odlučila sam da ti poruku prenesem  i drugim ljudima kako bi je prepoznali unutar svoje duše – kazala je Hujdurović.

Na promociji su Selmine pjesme čitali profesorica i pjesnikinja Aleksandra Kostić, poetesa Alma Imamović, slikarica i pjesnikinja, Begajeta Omerović, profesorica Suada Karić,  članica udruženja Behar Amela Kalkan Podgorica, glumac i pjesnik Mirza Okić i poetesa Nada Ahmetspahić .

Muzički gosti bili su Enes Ibričević i Vedad Krajina, a specijalni gost bio je Šuki Planjanin. Program je vodio Milorad Kostić.

Sarajevo: Promovirana zbirka poezije „Sloboda ljubavi“ Selme Hujdurović

Selma Hujdurović je rođena 1978. godine u Bijeljini. Pored poezije, piše i prozu, a bavila se i amaterski glumom kao i recitacijom. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija u zemlji i regionu. Živi i radi u Sarajevu.