U organizaciji SABNOR—a BiH danas je na Sutjesci obilježeno 80. godina od čuvene herojske bitke za koju je drug Tito rekao: „Bitka na Sutjesci je najslavnija epopeja našeg narodnoooslobodilačkog rata, epopeja koja će trajno živjeti neugasivim sjajom“.

 

Manifestacija 80 godina „Bitke na Sutjesci“ započela je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti delegacija Mnogobrojni antitfašisti sa prostora ex-Jugoslaviji došli su da odaju počast herojima Sutjeske a među njima su i tri učesnika NOR-a 1941 – 1945, tri partizana Valerija Štrinjar Vrs, Albin Bibernik, pripadnik 1. proleterske i Ivo Karamatić, pripadnik 1. dalmatinske brigade učesnik bitaka na Neretvi i Sutjesci. Prisutnima se obratio Ivo Karamatić borac sa Sutjeske, evocirajući uspomene na borbe na Sutjesci, podsjećajući da je na Sutjesci ranjen vrhovni komadant drug Josip Broz Tito i da je sam, sa 14 godina krenuo u antifašističku borbu.

Obilježeno 80 godina Bitke na Sutjesci
U ime SABNOR-a BiH obratio se Sead Đulić pozivajući sve antifašiste da se ujedine u jedinstven antifašistički front, podsjećajući da se Titovi partizani nisu dijeli, da su bili jedinstveni u borbi protiv fašizma, a danas mi moramo biti jedinstveni u borbi protiv svih oblika neofašizma i svih podjela.

Obilježeno 80 godina Bitke na Sutjesci

Nakon obraćanja predsjednika SABNOR-a BiH, prisutnima se obratio u ime svih regionalnih antifašističkih saveza Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji je također u svome obraćanju podsjetio na borbu Titovih partizana, koji se nisu dijelili i koji su pod zastavom Komunističke partije, i ako svi nisu bili članovi, jedinstveno krenuli u borbu protiv fašizma. Franjo Habulin, podsjetio je da je na Sutjesci poginuo veliki broj Dalmatinaca kao i drugih naroda i narodnosti sa prostora nekadašnje nam jedinstvene Države koje danas mnogi prebrojavaju i dijele a u ime njihove slavne borbe za koju su položili živote mi ovdje prisutni nećemo dozvoliti.

Obilježeno 80 godina Bitke na Sutjesci
U kulturno – umjetničkom programu manifestacije učestvovali su: Škola gitare „Galeb“ iz Jablanice, zbor Srspkog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Spilita, Rajko Joličić iz Budve i Kic pop hor iz Podgorice pod dirigentskom palicoma prof. Zoje Đurovića i menadžera Snežane Burzan Vuksanović, čuvari partizanskih pjesama.