U Velikoj sali Općine Travnik održana je konstituirajuća sjednica Naučnog odbora Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“  i Organizacionog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“. Na konstituirajućoj sjednici Naučnog odbora za predsjednika izabran je akademik Mirko Pejanović, a za potpredsjednika prof. dr. Selmo  Cikotić.

 

Tokom sjednice Naučnog odbora definisane su teme Okruglog stola koji će se održati 12. septembra 2023. godine pod nazivom “Antifašistička borba u Travničkom kraju u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995”.

This slideshow requires JavaScript.

Na konstituirajućoj sjednici Organizacionog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ za predsjednika Organizacionog odbora izabran dr. sc. Kenan Dautović, dok je za potpredsjednika Admir Hadžiemrić. Organizacioni odbor broji 31 člana u čijem su sastavu predstavnici boračkih organizacija sa područja SBK/KSB i Općine Travnik proistekli iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995, predstavnci Mjesne zajednice i predstavnici udruženja MDD “Rahmet; Regionalni odbor Travnik, GSS Travnik; UŽ “Emina ” Turbe, bez čije pomoći i podrške ova manifestacija u organizacionom dijelu ne bi bila tako uspješna. Na konstituirajućoj sjednici potvrđeni su i počasni članovi Organizacionog odbora manifestacije “Meokrnje 2023. godine”, akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH,  Tahir Lendo, premijer Kantona, Ljubinka Atanasijević, zamjenica presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB, prof. dr. Selmo Cikotić, redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje ratnih zločina  međunarodnih odnosa Univerziteta Sarajevo.

 

Pomoć i podrška akademske zajednice u dijelu organizacije Okruglog stola vrlo je značajna i ovom prilikom dr. sc. Kenan Dautović u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora izrazio je zahvalnost akademiku Mirku Pejanoviću i prof. dr. Selmi Cikotiću na aktinom učešću i radu. Na sjednici Organizacionog odbora razmatran je plan aktivnosti i dogovorena zaduženja iz razloga što se radi o izuzetno složenoj organizaciji manifestacije.

 

                                                                                                           

                                                                                    Press služba manifestacije

                                                                               „Meokrnje 2023. godine“