Elma Plasto – Plećan direktorica je u Interšped Logistics d.o.o. Prije ove pozicije Elma je bila viši asistent na Fakultetu za saobraćaj Univerziteta u Sarajevu. Radila je i na odgovornim funkcijama u oblasti logistike u nekim stranim kompanijama, vodećim u ovoj branši. Trenutno je na doktorskim studijima na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije.

 

Magistrica je saobraćaja i komunikacija i diplomirani inženjer u ovoj oblasti. Kao najbolja studentica Univerziteta u Sarajevu dobitnica je Zlatne značke u generaciji 2007 – 2011. Danas, zajedno sa timom saradnika upravlja domaćom kompanijom sa najdužom tradicijom u oblasti sistemske logistike. U posljednje vrijeme uz širenje poslovanja, Interšped Logistics bilježi značajan rast zaposlenih i skladišnih kapaciteta. Bio je to povod da razgovaramo sa direktoricom kompanije Elmom Plasto Plećan o poslovnim uspjesima, ciljevima i planovima kompanije.

  • Sa tradicijom dugom 75 godina Interšped Logoistics d.o.o. slovi za vodeći domaći brend u oblasti sistemske logistike. Cilj kompanije je ući među pet najvećih logističara u regiji. Kako mislite to ostvariti?

-Sa naših 75 godina, mi smo prva špediterska kompanija naše regije, kompanija koja je na našim prostorima razvijala ovu djelatost, ali i kompanija u kojoj su mnogi učili i sticali iskustvo, a mnogi su postali i vođe uspješnih logističkih firmi. Kako zauzeti svoje mjestu među prvih pet? Naša tradicija je upravo ta koja pred nas stalno stavlja nove izazove, koje iz dana u dan efikasno rješavamo. Činjenica je da kao firma imamo bogat raspon ljudstva, zahvaljujući tome imamo  spoj znanja, tradicije, iskustva, godina,… i upravo to nam otvara put ka cilju, a cilj je biti među pet najvećih logističara u regiji.

 

  • Nedavno ste objavili da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani Interšped Logistics povećao broj zaposlenih za 12,5%, te da su skladišni kapaciteti uvećani za oko 50%. Kako objašnjavate ove poslovne uspjehe?

-Ključni faktor svake saradnje, svakog odnosa, je povjerenje. Jedan, a ako ne i glavni cilj je bio da se Interšped Logistics prepozna kao firma koja je doslijedna, lojalna, koja će svakoga prihvatiti jednako, i omogućiti da firmu doživi kao nešto svoje, a ne kao neki trenutni projekat. Upravo to nas je dovelo do povećanja potrebe za našim uslugama, a time i za otvaranjem novih poslovnica, upošljavanje novog kadra, te proširenje skladišnih kapaciteta. Volimo dati šansu mlađim generacijama onih koji žele da se ostvare u ovoj dinamičnoj branši, privlači ih znanje i iskustvo koje imaju naše kolege, a posebno onih sa dugogodišnjim iskustvom kroz čije ruke su prošli mnogi različiti predmeti, koji su carinili i organizovali prevoz od ‘igle do lokomotive’. Ovo nas je smjestilo među poželjne poslodavce za mlade profesionalce koji žele da se izgrade u ovoj oblasti.

  • Interšped Logistics otvorio je u ovoj godini podružnicu u Bosanskoj Gradišci, a u postupku je registracije kćerke firme u Staroj Gradišci, u Hrvatskoj, uz postojeće na graničnim prijelazima u Bihaću, Orašju i Zvorniku. Šta će to značiti u smislu kvaliteta usluga koje pružate klijentima?

– Osluškujemo potrebe svojih klijenata. Da bismo bili u stanju pružiti još potpuniju i napredniju logističku uslugu, javila se potreba za podružnicom u Bosanskoj Gradišci i registracijom firme u Staroj Gradišci. Na ovaj način ćemo intenzivirati i omogućiti još bolju uslugu i kvalitetu, dobro organizovan promet roba, jednu cjelokupnu logističku uslugu, koja će biti od velikog značaja za naše poslovne partnere i klijente. I pored naših poslovnica na najznačajnijim carinskim ispostavama, važno je pomenuti da smo preko naših dugogodišnjih partena prisutni i na svim drugim ispostavama unutar Bosne i Hercegovine.

  • Interšped Logistics je prepoznat kao pouzdan partner kako na domaćem tržištu tako i izvan granica Bosne i Hercegovine. Kompanija sarađuje sa vodećim svjetskim logističarima, što omogućava sigurnu distribuciju roba na bilo koju destinaciju bilo gdje u svijetu. Kako ste dostiglu ovako visoku razinu efikasnosti i organizacije?

 

-Ponosni smo na svaku ostavrenu suradnju, ali najviše smo ponosni na naše partnerstvo sa firmom Dachser koja je svjetski lider među logističkim kompanijama, čije ime samo govori o tradiciji i uspješnom poslovanju. Ogroman je uspjeh to što je upravo Dachser prepoznao Interšped Logistics kao logističku firmu  od povjerenja sa kojom ostvaruje uspješnu poslovnu saradnju već 14 godina. Velika je čast biti njihov ekskluzivni partner za  Bosnu i Hercegovinu i  Crnu Goru.  Trudimo se biti tu za naše kako klijente, tako i partnere, omogućiti im efikasan protok informacija i roba. Firma smo na koju se naši partneri mogu osloniti. Tu smo da pružimo naše usluge, savjete, pomoć kada god je potrebno.

This slideshow requires JavaScript.

  • Mnoge domaće i strane kompanije među kojima su Coca Cola, Elektro privreda BiH, Excel Assemblies, AS Holding, Penny Plus, Schenker, Konzum, Semić, Podravka, i drugi, koriste usluge Interšped Ligistics-a. Koliko ukupno klijenata opslužujete i u čemu je tajna poslovnog uspjeha?

 

-Kako ste i sami naveli Interšped Logistics posjeduje veliki portofolijo klijenata. Najbolja reklama je zadovoljan klijent. Svi oni su zapravo potvrda da smo jedan od vodećih logističkih provajdera. Za dugoročnu i uspješnu saradnju ključni su međusobno razumijevanje i osluškivanje potreba klijenata i njihovih sistema rada. Slobodno možemo reći da rastemo zajedno zajedno sa korisnicima naših usluga. Svakodnevno ulažemo znanje i angažman kako bi se pružila što kvalitetnija usluga i na što efikasniji način rješili izazovi.

 

  • Veoma često mnogi klijenti se pitaju da li “veliki” imaju prednost u odnosu na “male” klijente, kako ste vi u Interšped Logistics-u riješili ovu dilemu?

 

Naš moto je da svi zaslužuju isti i jednak tretman. Kod nas nema razlike, klijent je klijent i kao takav ima podjednak tretman – vrijeme, trud, povjerenje, logističke usluge, sve što im kao njihov partner možemo pružiti. Sve navedeno mogu potvrditi i naši klijenti. U svojoj praksi imamo slučajeve gdje su mali klijenti uz koje smo bili od samih početaka rasli i stasali u velike i repektabilne kompanije kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu. Oni sada spadaju u kategoriju VIP klijenata, a to su poslovni uspjesi na koje smo posebno ponosni i koje veoma rado spominjemo kao pozitivan primjer u našoj dugogodišnjoj praksi. Mi smo bili uz njih kada su oni bili ‘mali’, oni su sada uz nas kada su ‘veliki’.

 

  • Osim što ste među domaćim špediterima br. 1 u pružanju usluga, zanimljivo je da je Interšped Logistics tržišni lider među logističarima i špediterima u oblasti uvoza svježeg mesa. Kako to objašnjavate?

 

Raznolikost roba sa kojima manipulišemo je upravo jedna od interesantnih strana ove djelatnosti. Meso je samo jedna od roba koje carinimo na svojim ispostavama. Profesionalnost,  brzina, 24h podrška našim klijentima, veliko povjerenje koje imamo ukazano od strane carinskih organa, veliki iznosi garancija, je ono što je potrebno za carinjenje svih vrsta roba, a posebno mesa. Klijenti su nam dali svoje povjerenje, a mi ga opravdavamo već dugi niz godina.

 

  • Šta je novo što možemo očekivati iz Interšped Logistics-a u smislu dodatnog povećanja kvalitete usluge, šta možete poručiti vašim trenutnim i budućim klijentima?

 

Intešped Logistics je kompanija koja kontinuirano radi na razvoju i poboljšanju kvaliteta usluga koje pružamo. Ulažemo energiju i resurse u edukaciju radnog kadra, trudimo se ići u korak sa tehnološkim ostvarenjima, osluškujemo potrebe naših klijenata. U planu nam je da u što skorijem periodu otvorimo svoj vlastiti moderni logistički centar u Sarajevu.

 

(MCM Media)