Koliko uopće znamo o žitaricama i njihovim karakteristikama neophodnim za očuvanje zdravlja i normalno funkcioniranje organizma? Šta znamo o integralnim žitaricama i djelotvornosti cjelovitog zrna? O važnosti doručka i koliko je bitno započeti dan zdravim obrokom valjda znamo više. Ako ne, onda je krajnje vrijeme da se upoznamo.

 

Ugljikohidrati, bjelančevine, minerali, vitamini, vlakna… nutritivni su elementi od ključne važnosti ne samo za ljudsko zdravlje, već uopće za preživljavanje. I svi oni, gle čuda, nastanjeni su u žitaricama koje su, pritom, kada bi sve zanemarili, bogate još i željezom, bakrom, cinkom, kalcijumom, magnezijumom.

Ipak, možda i najznačajnija karakteristika žitarica je da su savršen izvor vlakana. Zašto su nam ona bitna?

Jedna od najvažnijih funkcija vlakana je održavanje zdrave i redovne probave. Ona su glavni čistač crijeva, pomažu u sprječavanju zatvora i drugih probavnih problema te stvaraju osjećaj sitosti. Kada konzumiramo hranu bogatu vlaknima, osjećamo se punima i zadovoljenima duže vrijeme. U jednoj rečenici: Vlakna su krucijalna u kontroliranju težine.

Ipak, i među žitaricama postoji razlika! Ako želimo sebi najbolje, rješenje je u integralnim, žitaricama od cjelovitog zrna koje u sebi sadržavaju sva tri svoja dijela – klicu, unutrašnji dio i vanjsku ljusku.

Za razliku od rafiniranih, cjelovite žitarice i proizvodi sadrže složene ugljikohidrate koji će postepeno davati glukozu kao izvor energije i tako nam duže dati energiju te osjećaj sitosti. Također, brojna su istraživanja pokazala njihov ogroman utjecaj na prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Osim toga, integralne žitarice igraju ključnu ulogu u održivim prehrambenim sistemima minimizirajući utjecaje na okoliš. U znak priznanja njihovog značaja, Međunarodni dan integralnih žitarica ima za cilj da promoviše ova moćna nutritivna svojstva.

Profesor Erol Kovačević s Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta u Sarajevu, u okviru projekta Zdravo! koji se provodi u saradnji s kompanijom Nestlé i Atletskim Savezom BiH, naglašava važnost cjelovitih žitarica u ishrani djece.

-Cjelovite žitarice nisu samo hrana, već su ključne za zdravu ishranu u svim fazama života. Uvođenje cjelovitih žitarica u mladosti pomaže uspostavljanju zdravih navika koje traju cijeli život. One također predstavljaju održiv izbor hrane, imaju minimalan uticaj na životnu sredinu, nutritivno su bogate i otporne na vremenske uslove. – naglašava professor Kovačević

Kako gojaznost i nezdrava ishrana predstavljaju ozbiljne prijetnje zdravlju, naročito među mlađom populacijom, neophodno je posebnu pažnju posvetiti edukaciji. U tom kontekstu, Nestlé kontinuirano radi na edukaciji kroz niz aktivnosti u sklopu kojeg se organizuje i Nestlé Zdravo! atletski kup, ali i na razvoju proizvoda koji sadrže cjelovite žitarice, nudeći potrošačima mogućnost uživanja u njihovom okusu, uključujući zdravstvene prednosti.

Zato kad god vidite Nestlé Green Banner s oznakom cjelovitog zrna, možete biti sigurni da sadrže najmanje 8 grama cjelovitog zrna u svakoj porciji.

Ukoliko uključimo cjelovita zrna u naše obroke još danas, zajedno ćemo izgraditi zdraviju budućnost za sve nas već sutra.