Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije BiH za Srednjobosanski kanton (KO SDP BiH SBK) , Nijaz Helez istaknuo je kako su se zastupnici ove stranke u Skupštini SBK zalagali za ideje iz Programa SDP-a, naglasivši kako je 2023. godina za SDP bila jako važna zbog ulaska u vlast na državnom i federalnom nivou, te u nekim kantonima Federacije BiH.

 

-Rad zastupnika u Skupštini Srednjobosanskog kantona bio je prepoznatljiv ne samo ove godine, nego i svih predhonih godina gdje su naši zastupnici prezentovali ideje SDP-a, a to su ideje koje su u Programu SDP-a. Mi kako ljudi u zakonodavnoj vlasti te iedej i prezentiramo. Naravno, vrlo rijetko na prosotoru Srednjobosanskog kantona uspijemo da kao opozicija nametnemo n eka naša riješen ja, ali ja se nadam da ćemo u narednom periodu još jačim i boljim djelovanjem biti  biti puno bolje prepoznati jer vlasti SDA i HDZ BiH una Srednjobosanskom kantonu traje dugo i jedan je od rijetkih kantonau kojem postoji ovakva vlast. Ja mislim da građani SBK imaju za pravo da u narednom periodu ovo promjene jer svaka promjena donosi i boljitak i bolji život. Ova 2023. godina za SDP je bila vrlo bitna jer je nakon osam godina SDP potao vlast na federalnom i državnom nivou i u nekim kantonima. To je vrlo bitno za razvoj države BiH. Vi ste svjedoci ovih dana koliko se kriminala nakupilo u ovoj državi i uvjeren sam 100 posto da jedino sa SDP-om i strankama „Trojke“ možemo živjeti u pravoj državi, a ne u državi u kojoj se svaki dan postavljaju osobe koje su nekoj nekoj partijskoj, rodbinskoj ili nekoj drugoj vezi sa kako je do sada bilo vladajućim strukturama. Tražimo podršku da se što više novca daje socijalnim kategorijama. I u narednom periodu ćemo se boriti da se što više novca daje socijalnim kategorjama jer su troškovi života puno veći od samih primanja.

Nijaz Helez, predsjednik KO SDP: Veća u izdvajanja za socijalne kategorije u SBK

U Srednjobosanskom kantonu se posljednjih godina može primjetiti nagli rast namjenske inustrije. Imamo zaista dobra zapošljavanja i u Bugojnu u BINAS-u i u Novom Travniku u TMiH. I ono što znam je da će se i u narednom periodu će se isto tako dešavati.

Za mlade generacije mi moramo osigurati škole i fakultete nakon kojih će imati radna mjesta, a vlast treba stvori uslove da se dovode strane firme ili otvaraju nove domaće i da ti učenici i studenti mogu se zapošljavati.

Cilj SDP-a u 2024. godini je ulazak BiH u pregovore o pridruživanju EU. To je ključni momenat i ja vjerujem da će se deseti. Fali nam malo i ja mislim da smo mi sposobni da sa svojim kolalicionim partnerima uradimo u trećem ili četvrtom mjesecu 2024. godine. Ovom prilikom svim građanima BiH, stanovnicima Srednjobosanskog kantona želio bih čestitati Novu 2024. godinu i neka Vas služi zdravlje i sreća. Živi i zdravi bili. – kazao je Nijaz Helez, predsjednik KO SDP SBK. – kazao je u svom izlaganju Nijaz Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK.

O radu Skupštine SBK, na konferenciji za novinare govorio je i Senad Selimović, zastupnik u Skupštini Srednjobosanskog kantona.