Knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“ autora Darija Terzića promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

U ovoj knjizi su sažete 33 mostarske godine, od 1990. do 2023. i sve su to Terzićevi tekstovi ili tekstovi o njemu koji su objavljivani u brojnim domaćim i svjetskim medijima a ovog puta su prezentirani na jednom mjestu. Kako kaže autor riječ je o faktografskim dokumentima, već objavljenim tekstovima ili tekstovima koje su drugi objavljivali o njemu.

Sarajevo: Promovisana knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“

– Vrlo je važno da se istina sačuvana onakva kakav jeste. Veći dio života sam radio na radiju i ono što ode u eter je izgubljeno. Također dešava se da se neke stvari zaborave, neke se uveličaju. Zato je veoma važno da se činjenice sačuvaju na papiru i to mi je bio cilj i zbog toga je ova knjiga i nastala – kazao je autor.

O knjizi su govorile profesorica Fahira Fejzić-Čengić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i novinarka Sanela Kapetanović. Moderatorica je bila novinarka Vanja Iličić koja je i čitala dijelove iz knjige.

Sarajevo: Promovisana knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“

Profesorica Fejzić-Čengić kazala je je da je autora upoznala na prvom doktorskom studije po konceptu Bolonje. Ona je također i jedna od recenzentica ove knjige.

– Autor je Mostarac, zaljubljenik u Neretvu, Stari most, idilična slika mješanog grada, crvenog grada s puno miješanih brakova odmah nakon Vukovara, zaljubljenik sunca, svjetlosti i slobode. Na svaki način, gotovo svaka riječ u brojnim tekstovima svjedoči koliko se i sam bori sa vjetrenjačama i koliko mu je stalo. Volja da se bude normalno i da se stvari vrate na stare postavke kipuća je motivacija Darija Terzića – navela je, između ostalog, Fejzić-Čengić.

Sarajevo: Promovisana knjiga „Dođi da Mostarimo zajedno“

Sanela Kapetanović je povezala ovu knjigu sa kontekstom koji trenutno proživljavamo, od 7. oktobra prošle godine.

– Ono što se dešavalo od toga datuma meni je reaktualiziralo pitanje potrebe za istinom i potrebe za etikom u našoj profesiji. U čitavom tom emotivnom ozračju čitala sam Dariovu knjigu i pronalazila u tekstovima njegovu opsesivnu potrebu za tačnošću i istinom. Dario želi da mu vjerujemo, ali na osnovu činjenica i to je posebno važno i na tome mu trebamo biti zahvalni – kazala je Kapetanović.

Na promociji su posjetioci mogli pogledati I kratke videe u kojima su dijelove iz Terzićeve knjige čitali glumci Jasna Žalica, Gordana Boban i Haris Rešić.