default

Radovi na izgradnji prve dionice brze ceste Lašva – Nević Polje (LOT 5 – petlja Vitez izlaz iz poslovne zone – petlja Nević Polje) kasne i neće biti završeni u februaru ove godine kako je bilo planirano.

 

Dužina sekcije ovog lota je 4,8 kilometara i prolazi kroz područje Kantona Srednja Bosna, i to kroz općine: Vitez, Travnik i Novi Travnik.

Što se tiče radova na trasi, nasipi su završeni u obimu preko 70 posto, dok su pripremni radovi i iskopi završeni u obimu preko 90 posto, saopćili su iz Autocesta Federacije BiH.

Prva dionica brze ceste Lašva – Nević Polje neće biti završena u roku

Na nekim potezima duž ove dionice radovima na trasi prethodili su radovi na izradi regulacije korita rijeke Lašve i premještanje rijeke iz starog korita u novo.

Trenutno se izvode radovi na izradi nasipa na određenim dijelovima duž trase, kao i radovi na izradi unutarnje odvodnje brze ceste.

Vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 74,9 miliona maraka, izvođač je tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg, a ugovorom potpisanim 26. 4. 2022. rok završetka izgradnje bio je 20 mjeseci, odnosno zaključno s februarom 2024. godine.

Prva dionica brze ceste Lašva – Nević Polje neće biti završena u roku
default

Međutim, s obzirom da je bilo dosta zastoja izazvano vanjskim okolnostima (izmještanje postojećih instalacija, korekcije projekta i povećanje obima radova, procedure), očigledno je da će se rok za završetak radova prolongirati, ali do povećanja troškova gradnje neće doći jer stupanj realizacije projekta prati ugovorena sredstva, navode iz Autocesta FBiH.

(Agencije – foto: Autoceste FBiH)