U vremenu sezonskih respiratornih akutnih infekcija koje su kao i u ostalim dijelovima zemlje prisutne i na području općine Travnik, na pogoršanje epidemiološke situacije utječe i sve češća pojava tipičnih i atipičnih pneumonija, kaže za portal hronika.ba,  šefica Službe za zdravstvenu zaštitu djece i omladine sa polivalentnom patronažom JU Dom zdravlja Travnik, dr. Alisa Islamović – Hrnjić.

 

Moguće je kaže, da se sezonska gripa miješa istovremeno sa respiratornim sincicijskim virusom i kovidom ,uzrokujući po prvi put bronhitise odnosno upale pluća, čak i kod potpuno zdrave djece ali i odraslih osoba.

BUDIMO ODGOVORNI PREMA VLASTITOJ DJECI. U Srednjobosanskom kantonu sve je više pneumokoknih i stafilokoknih infekcija
Što se tiče pertussisa (velikog kašlja ili hripavca) njegovo povećano prisustvo evidentno je na osnovu kliničkih znakova ,koji se liječi na osnovu protokola. U slučaju teže kliničke slike kao što je bronhiolitis te upale pluća kada bi zbog nedostataka kisika oboljelo dijete moglo završiti i na respiratoru, takvi pacijenti upućuju se u kliničke centre u kojima se serološki potvrdi ova jedna od najzaraznijih bolesti kod djece.

Nažalost u Srednjobosanskom kantonu nemamo mogućnost da na takav način potvrdimo veliki kašalj, pa se uzorci šalju u Zenicu i Sarajevo, kaže doktorica Islamović – Hrnjić apelirajući da se osigura dijagnostika,jer je neophodno da se dobije serološka potvrda, a ne da se samo na osnovu kliničke slike te iskustva ljekara, dijagnosticira i liječi bolest. Istovremeno, iako je izvještaj za prošlu godinu pokazao relativno bolji procenat vakcinisanosti u odnosu na godine ranije, pozvala je roditelje da vakcinišu svoju djecu jer postojeći procenat nije dovoljan za kolektivni imunitet za to je neophodno težiti ka 95% zastupljenosti vakcina. Apelira posebno na brigu o ishrani, ističući da se djeca hrane nezdravom konzerviranon hranom koja sadrži aditive i konzervanse te slatkišima. Ulagati u zdravlje vlastite djece, je najbitnije, poručuje.

Nađa R.