Nakon pisma koje su članovi Udruženja Donorska mreža u Bosni i Hercegovini uputili federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu i direktorici Centra za transplantacijsku medicinu Oliveri Tadić, kojim zbog neadekvatne podrške institucija u promociji donorstva i transplant programa najavljuju mogućnost gašenja, razgovarali smo sa Tomislavom Žuljevićem,  članom UO Donorske mreže u BiH i predsjednikom Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH .

 

Hronika.ba: Šta bi gašenje Donorske mreže značilo za hiljade građana ove zemlje,koji trebaju vašu podršku?

Žuljević: Ukoliko se dogodi, to bi bila čista katastrofa za nas pacijente. To bi zapravo značilo kraj edukacije građana, kraj potpisivanja donorskih kartica kojih je do sada potpisano više od 80.000, kraj priče o darivanju organa, što bi se direktno odrazilo na broj transplantacija kojih je i onako malo u našoj zemlji. To bi pacijentima koji čekaju, ugasilo i posljednju nadu da će jednog dana dobiti “najvažniji poziv u život” a to je poziv na transplantaciju.

Donorska mreža BiH osnovana je u Tuzli prije više od dvadeset godina, sa ciljem edukacije i podizanja svijesti građana Bosne i Hercegovine o važnosti doniranja i transplantacije organa a zadnjih deset godina na njenom je čelu akademik prof. dr. Halima Resić. Donorska mreža BiH je organizirala brojne javne tribine i isturene štandove širom naše zemlje informirajući i educirajući građane o temi darivanja i presađivanja organa. Čak je uspjela sa, minimalnim financijskim sredstvima, organizirati studijsku posjetu vrhunskih svjetskih liječnika u oblasti transplantologije iz Španjolske, Italije, Mađarska, UAE i Hrvatske, a prije godinu dana i kongres u Sarajevu sa liječnicima iz Turske. Međutim, kako nadležne institucije nisu imale sluha za rad ove iznimno važne NVO, ona je nažalost pred svojim gašenjem

Hronika.ba: Ko je kriv za ovakvo stanje?

Žuljević: Za novonastalo stanje krivi su svi pomalo. Godinama se obraćamo Ministarstvu civilnih poslova, Federalnom ministarstvu zdravstva, Ministarstvu zdravstva KS i drugim institucijama ali kod istih nije bilo sluha za naše vapaje. Zaista bez novca i prave permamentne financijske pomoći Donorska mreža nema budućnost. Ako se dogodi gašenje to će za sve nas biti velika šteta. 

Iskreno se nadamo da će ovaj naš apel, koji je jako odjeknuo u medijima, probuditi nadležne i da ćemo doći u poziciju da sjednemo, napravimo nekoliko ključnih sastanka i nekako spasimo jedinu NVO u BiH koja se bavi ovom temom. To  je važno za cijelu BiH posebno za nas pacijente, važno je i zbog toga što bez transplantacija nećemo moći aplicirati za ulazak u Eurotransplant što nam je krajnji cilj.

 

Nađa Ridžić