Ženski rukometni klub “Sloga 2013” iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja oglasio se saopćenjem za javnost u povodu Izbora najboljih sporista Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna koji će biti održan 23. februara/veljače 2024. godine sa početkom u 18 sati sati u Kreševu. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Poštovani, ovim saopštenjem želimo da izrazimo svoje ogorčenje zbog rezultata za Izbor sportiste našeg kantona za 2023.godinu a u organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB.

Klub smo koji je u svojoj desetogodišnjoj historiji napravio veliki broj vrhunskih rezultata, između ostalih ističemo da smo dali 12 omladinskih reprezentativki Bosne i Hercegovine. Već drugu sezonu učesnici smo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojoj nastupamo sa jednom od najmlađih ekipa, prosjek 16,6 godina. Ovo ima poseban značaj kada znamo da 90% našeg igračkog kadra dolazi sa područja naše Općine, odnosno da su to djeca našeg kluba. Upravo zbog te djece smo odlučili da reagujemo na nepravud koja nam se učinjenja.

Na javni poziv za izbor najboljeg sportiste i sportistkinje prijavili smo našeg trenera i selektora Kadetske reprezentacije BiH gospodina Fuada Mahmutovića(Kategorija NAJUSPJEŠNIJI TRENER IZ EKIPNIH SPORTOVA, kapitenku seniorske ekipe i igralčicu juniorske reprezentacije BiH Dalilu Abazović (Kategorija NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA IZ EKIPNIH SPORTOVA) i kapitenku kadetske Reprezentacije BiH i našeg najboljeg strijelca u prvom dijelu Premijer lige BIH Sarah Hadžiabulić (Kategorija NAJUSPJEŠNIJA SPORTISKINJA U KATEGORIJI KADETKINJA IZ EKIPNIH SPORTOVA). .

Rezultati koje su postigli a koji nisu nagrađeni od strane Sportskog saveza su:

Fuad Mahmutović

 1. 8. Mjesto u Premijer ligi BIH sa jednom od najmlađih ekipa

 2. 3. Mjesto na završnici Državnog prvenstva BIH – kategorija juniorki

 3. 5. mjesto na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu kao Selektor kadetske Reprezentacije BIH

 4. 2. Mjesto na IHF Trophy na Kosovu, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo kao Selektor kadetske Reprezentacije BIH

Dalila Abazović

 1. U 2023.godini sa 19 godina odigrala stotu utakmicu za Seniorsku ekipu

 2. Kao kapiten – 8. Mjesto u Premijer ligi BIH sa jednom od najmlađih ekipa

 3. Kao kapiten – 3. Mjesto na završnici Državnog prvenstva BIH – kategorija juniorki

 4. Kao igračica juniorske Reprezentacije BIH – 6.mjesto na Evropskom prvenstvu u Litvaniji

Sarah Hadžiabulić

 1. Kapiten Kadetske reprezentacije BIH

 2. Kao kapiten 5. mjesto na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu

 3. Kao kapiten 2. Mjesto na IHF Trophy na Kosovu, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

 4. Najbolji strijelac IHF Trophy na Kosovu – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

 5. Član najbolje postave IHF Trophy na Kosovu – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

 6. 8. mjesto u Premijer ligi BiH za sezonu 2022-2023

 7. 3. Mjesto na završnici Državnog prvenstva BIH – kategorija juniorki

 8. Najbolji strijelac seniorske ekipe u Premijer ligi BIH za prvi dio sezone 2023-2024

Svi nabrojani rezultati nisu bili dovoljni za bilo kakvu nagradu od strane Sportskog saveza, u svakoj konkurenciji prednost su dobili neki drugi sportsti, koji uz veliko uvažavanje nemaju sličnih rezltata, posebno nas boli činjenica da nam je rečeno da rezultati na reprezentativnom nivou ne ulaze u bodovanje za izbor najboljih sportista. To je činjenica koja nas je sve zaprepastila, šta to treba da se boduje ako ne uspjeh u dresu sa DRŽAVNIM GRBOM. Kakve će nam onda bit reprezentacije ako kažemo djeci da se ne boduje nastup u dresu sa DRŽAVNIM GRBOM. Javno pozivamo one koji su ovaj izbor proveli da pokažu rezultate po kojima su izabrani ovi koji su bolji od naših predloženih kandidata. Ukoliko se ispostavi da smo mi pogriješili, podnijet ćemo duboku izvinjenje svima. AKO NAM SE NE DOKAŽE SUPROTNO, NAŠ KLUB PREKIDA SVAKU MOGUĆU SARADNJU SA SPORTSKIM SAVEZOM SBK/KSB I NAŠE ČLANICE SIGURNO VIŠE NEĆE PODRŽATI BILO KAKAV PROJEKT U ORGANIZACIJI OVE INSTITUCIJE.

Uz uvažavanje svih sportistkinja i sportista, nama su naša djeca najvažnija i za njih ćemo se uvijek boriti do zadnjeg daha.

Sportski pozdrav.

Upravni odbor

ŽRK”SLOGA 2013” Gornji Vakuf-Uskoplje