Projekat “Olympic kids”  Erasmus + kojeg  finansira Europska unija u Bosni i Hercegovini, čiji su koordinatori zemlja Turska Spor Elçileri Derneği – SPELL  realizirati će se dijelom i u Travniku, potvrđeno je na večerašnjoj prezentaciji u Travniku kojoj su prisustvovali akademik, prof.dr Izet Radjo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, prof. dr Kenan Dautović, načelnik općine Travnik, doc.dr Maja Đuric, koordinatorica projekta, prof. Tarik Šećić i trener Sportske škole Olimpija Travnik.

Projekat "Olympic kids" večeras prezentiran i u Travniku

-“ Olympic Kids“ projekt je idealna prilika da se djeca uključe u međunarodne vrijednosti njegovanja sporta u duhu olimpizma. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine pročeo je u junu prošle godine sa parnerima implementaciju ovog projekta, te se ovih mjeseci nastavlja i u Travniku.  Slijedeći te ciljeve poseban fokus je na poboljšanju zdravlja kroz fizičku aktivnost. Europski projekat „OLYMPIC KIDS” – Erasmus+ je projekat koji fokusira na set aktivnosti koji bi djeci približio, te ih u konačnici uveo u svijet olimpizma. Kroz ovaj projekat žele se animirati djeca da učestvuju u sportu kako bi dopinijeli njihovom kvalitetnom rastu i razvoju, koristeći ateletiku kao glavni alat. Sportska škola Olimpija je dio implementacije ovog projekta i dio djece, shodno takmičarskom dijelu, će imati priliku posjetiti Atinu, kolijevku olimpizma, te Pariz u vrijeme Olimpijskih igara 2024.godine. – kazali su predstavnici Olimpijskog komiteta BiH.

Projekat "Olympic kids" večeras prezentiran i u Travniku

Pored Turske  partnerske zemlje su: Nacionalni olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (NOK BiH) – Bosna i Hercegovina, (CSI) – Italija, (KEAN) – Grčka, (CERC) – Slovenija, (NOROC) – Moldavija i (PEDREGUER)- Španija.

Svojim prisustvom događaj su uveličali evropski šampioni u karate, članovi Karate kluba “Travnik GS TMT”, Ali Arnautović i Bekir Grabus.