U cilju jačanja poljoprivrednog sektora i ruralnog razvoja, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, posjetili su danas općinu Kupres. Ovaj posjet označava kontinuiranu podršku vlasti razvoju poljoprivrede kao ključnog sektora za ekonomiju i zajednicu.

 

Tokom posjete, delegacija se susrela s načelnikom Općine Kupres, Zdravkom Miočem. Razgovarano je o aktealnim problemima s kojima se susreću konkretno poljoprivrednici ove općine.

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Ministar Hrnjić iznio je ohrabrujuće informacije o napretku Općine Kupres u povlačenju sredstava iz Federalnog budžeta namijenjenih poljoprivredi, ukazujući na povećanje od 33 posto u protekloj godini. Ovaj uspjeh poslužio je kao primjer dobre prakse u upravljanju i angažmanu na lokalnoj razini.

Predsjednica Bradara još jednom je naglasila važnost ravnomjernog razvoja svih krajeva Federacije BiH, s posebnim naglaskom na poljoprivredu.

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

-Potrebno je uspostaviti čvršće veze i bolju komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i vladinih tijela kako bismo zajednički radili na održivom razvoju i prosperitetu naše poljoprivrede. –  istaknula je Bradara, dodajući važnost suradnje u ostvarivanju ovih ciljeva.

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Delegacija  je posjetila mljekare Perkan i Kupres Milch te farme Papić i Smiljanić, a predsjednica Bradara je podsjetila na važnost poljoprivrede ne samo kao osnove za preživljavanje, već i kao ključnog faktora za budućnost i razvoj Bosne i Hercegovine. Ovaj posjet Kupresu simbolizira snažnu predanost federalnih vlasti podršci poljoprivrednicima, stočarima i cjelokupnom sektoru, čime se potvrđuje opredjeljenje za unapređenje uvjeta rada i života u ruralnim područjima.