Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

 

Centralna bajramska svečanost za područje Travničkog muftiluka održna je u Elči Ibrahim-pašinoj medresi gdje je klanjanje bjram namaza predvodio travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović. Tradicionalno veliki broj vjernika okupio se jutros i u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji i Džamiji na Kalibunaru.

Muslimani širom BiH danas slave Ramazanski bajram

Mnogobrojni vjernici iz Banjaluke, drugih gradova u Bosni i Hercegovini i inostranstva klanjali su jutros bajram-namaz u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, gdje je hutbu kazivao muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović.

Centralna bajramska svečanost i klanjanje bajram namaza za područje Mostarskog muftijstva održana je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 162 džamije i mesdžida. Bajram namaz je imamio i okupljenim vjernicima održao bajramsku hutbu mostarski muftija dr. Salem ef. Dedović.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog održana je u Džamiji “Kralj Abdulah” u Tuzli. Bajramsku hutbu je kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.  Bajram namaz i hutbu za više hiljada vjernika predvodio je muftija zenički, Mevludin ef. Dizdarević.

I na području Unsko-sanskog kantona Ramazanski bajram klanjan je u više džamija i mesdžida bihaćkog muftijstva. Centralnu svečanost u Gradskoj džamiji u Bihaću pred velikim brojem vjernika predvodio je tamošnji muftija Mehmed ef. Kudić koji je u svojoj hutbi još jednom naglasio značaj zajedništva, dobročinstva i tolerancije.

Za područje opštine Srebrenica centralna bajramska svečanost je tradicionalno održana u prepunoj Bijeloj džamiji. Bajram-namaz u Bijeloj džamiji je predvodio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić.