U Travniku je danas održana manifestacija kojom je obilježen Dan šehida, koji se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, 32. godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i tri decenije od formiranja 7. Korpusa Armije R BiH.

 

Program na Centralnom šehidskom mezarju

 

Polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku započelo je obilježavanje 32. godišnjice od formiranja Armije R BiH, 30. godišnjice od formiranja 7. Korpusa i Dana šehida. Oveliki broj građana iz Srednjobosanskog i Unsko – sanskog kantona, te drugih dijelova BiH prisustvovao je ovo polaganju cvijeća i učenju Fatihe.  Nakon toga imami medžlisa Islamske zajednice Travnik proučili su Ja'sin , a dovu je proučio travnički muftija, dr. Ahmed ef. Adilović.

 

-Kao što znate odlukom Rijaseta Islamske zajednice mi obilježavamo drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida i evo ovo naše prisustvo u velikom broju  svjedoči da je to ispravna odluka, da je to važna odluka, zato što su šehidi dali najviše što su mogli dati, a to su životi za naš din, za našu domovinu, za našu slobodu, za nas i za naše generacije koje dolaze, da mogu živjeti slobodno. I da mogu živjeti u prosperitetnoj i uređenoj državi. – kazao je muftija Adilović na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku.

Obilježen Dan šehida, 32. godišnjica Armije R BiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa

Posjeta travničkim mezarjima

 

Nakon programa na Centralnom šehidskom mezarju brojne delegacije i građani uputili su do mezarja kod Hadži Ali -begove džamije i Lukačke džamije. Nakon podne namaza za duše šehide proučena je hatma dova u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji. Cvijeće položeno je i na spomen – obilježje 7. Korpusa.

Obilježen Dan šehida, 32. godišnjica Armije R BiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa

 

Svečana akademija

 

U ime organizacionog odbora Manifestacije prisutne na Svečanoj akademiji pozdravio je Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona i predsjednik organizacionog odbora koji je zahvalio članovima Organizacionog odbra i svima koji su dali podršku u radu.

-Želim da da Vas obavijestim da smo ove godine u saradnji sa našom Upravom za pitanja boraca SBK, sa Temeljnim boračkim organizacijama radili važno djelo: Monografiju svih izgrađenih šehidskih obilježja u svakom mjestu u Kantonu. Uradili smo to da vide generacije koje dolaze šta je sve urađeno. To će biti mjesta okupljanja i odavanja počasti svim našim šehidima i poginulim borcima. Posebno ćemo organizirati prezentacije promocije monografije. U pripremi je, ako Boda da, snimanje dokumentarnog filma o 7. Korpusu i takođe o najslavnijoj brigadi 17. Viteškoj Krajiškoj brigadi. – najavio je premijer Lendo.

Obilježen Dan šehida, 32. godišnjica Armije R BiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa

O ratnom putu 7. Korpusa, ustrojstvu, posebnostima i velikim operacijama govorio je penzionisani general Fikret Ćuskić, tokom rata zamjenik komandanta 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Travnik,prof. dr. Kenan Dautović,  ratni komandant 712. Slavne brigade iz sastava 7. Korpusa, naglasio je kako je formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine jedna od najvećih tekovina proteklog odbrambeno – oslobodilačkog rata „koju moramo ljubomorno čuvati“.

-Ne trebamo dvojiti da bi međunarodni moćnici „pustili nas niz vodu“ kao 1992. godine kao što to danas bezprizorno rade u Gazi sa braćom Palestincima. Trebamo znati, da ako sami sebi nećemo pomoći, ako mislimo da ćemo dizanjem ruke održave ili odlaskom riješiti naš problem, nećemo! Jer ova država je pokazala da je uvijek imala dovoljno svojih kćeri i sinova koji su je spremni bili braniti. Tako je bilo, tako će biti i u budućnosti. – zaključio je načelnik Dautović.

Obilježen Dan šehida, 32. godišnjica Armije R BiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa

Travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović podsjetio je u svom obraćanju na sintagmu rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike BiH, „čudo bosanskog otpora“.

-U vrijeme agresije na BiH, jako teško je bilo stanje,većina naše domovine bila je okupirana, mnogi su bili nesretni i nezadovoljni. Valjalo je dati morala, ali na temelju istine i činjenica i rahmetli Alija Izetbegović je to uspio ovom izuzetnom izrekom ukazujući na to, da jest da je teško stanje, ali ono što nam se spremalo bilo je daleko teže, a to je potpuni nestanak BiH i jednog naroda i nestanak islama sa ovih prostora. – podsjetio  je muftija Adilović i kazao kako smo u drugom dijelu rata svjedočili pobjedama Armije R BiH i „pravom čudu bosanskog otpora“.

Obilježen Dan šehida, 32. godišnjica Armije R BiH i 30. godina od formiranja 7. Korpusa

Na kraju svečane akademije prisutnima se obratio Refik Lendo, dopredsjednik Federacije BiH, penzionisani general Armije Republike BiH.

-Naša je obaveza da se sjećamo. Mi cijelo vrijeme govorimo o istini. Ne smijemo dozvoliti da nas dušmani koji su od 1992. do 1995. godine napadali BiH danas ušute. – istaknuo je podpredsjednik Federacije BiH, Refik Lendo.

K.K.