– Razlika u broju penzionera na isplati u martu u odnosu na februar i januar 2024. godine odnosi se na korisnike penzija čije je prebivalište u inostranstvu, jer nisu blagovremeno dostavili potvrde o životu koje su obavezni dostavljati jednom godišnje. – stoji u odgovoru FZ MIO/PIO na upit o razlozima evidentnog smanjenja broja penzionera na isplati martovskih penzija za Hronika.ba

Naime, prema podacima dostupnim na stranici FZ MIO/PIO, broj penzionera u FBiH u drugom mjesecu ove godine u odnosu na decembar prošle, povećan je za blizu dvije hiljade (1.921). Međutim, prema istim podacima martovske penzije isplaćene su za 444.657 penzionera što je 2.038 penzija manje u odnosu na februar.

Uz nedostavljanje potvrde o životu jedan od razloga, kako tvrde u udruženjima penzionera za manji broj isplaćenih penzija, jeste i stalni rast smrtnosti među ovom populacijom. Koji zbog činjenice da ih najveći broj prima najnižu ili zagarantovanu penziju nisu u mogućnosti osigurati ni najminimalnije uvjete za život.

Nađa Ridžić