Srednjebosanskom kantonu počelo je sa obznanjivanjem kandidata za pozicije načelnika za predstojeće lokalne izbore, piše Oslobođenje.

 

HDZ BiH je odlučio da će zajednički kandidat stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) za načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje biti Marin Novaković. Radi se o doktoru medicine zaposlenom u Hrvatskoj bolnici “Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, dopredsjedniku Općinskog odbora HDZ BiH Uskoplje i čovjeku koji je u prethodna dva mandata bio vijećnik hrvatske koalicije u Općinskom vijeću Gornji Vakuf-Uskoplje.

SDA još uvijek nije donijela odluku ko bi trebao biti njegov protukandidat. Prvo treba zasjedati općinski a odluku bi trebao potvrditi kantonalni odbor stranke. Obzirom da 42-godišnji Sead Čaušević (SDA), profesor odbrane i sigurnosti. dobitnik nakvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, na poziciji načelnika pomenute općine od novembra 2008. godine pretpostavka je da bie mogao dobiti priliku za novi mandat.

Izvjesno je da će kandidat SDA za načelnika općine Busovača biti 65-godišnji Asim Mekić, diplomirani mašinski inžinjer – profesor mašinstva. koji je na poziciji načelnika već četiri mandata, predsjednik je Kantonalnog odbora SDA SBK, a iza sebe ima rezultate.

Ivan Križanović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990 Busovača rekao nam je da imaju dva imena u opticaju za kandidata stranke za prvog čovjeka ove općine, ali da su zbog nacionalne osjetljivosti spremni podržati i zajedničkog kandidata hrvatskih stranaka ukoliko to bude Marinko Čavara.

– Trenutno nemamo vijećnika u OV Busovača. Stranka se podigla u zadnje dvije godine i očekujemo dobar rezultat na izborima. Pozvali smo Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, kao najistaknutijeg političara hrvatske nacionalnosti iz Busovače da izađe na megdan Mekiću. Ako je nacionalno odgovoran, Čavara koji je već 30 godina na političkoj sceni u BiH, treba preuzeti odgovornost, a ne skrivati se iza kandidata koji je tu samo da zadovolji formu, poručio je Križanović.

Kada je u pitanju Općina Travnik izvjesno je da će kandidat SDA za načelnika biti Kenan Dautović koji je na čelu Travnika protekle četiri godine.

Hrvatska viteška stranka pozvala je na pregovore hrvatske stranke iz Viteza da sjednu za stol i razgovaraju o potencijalnom kandidatu za načelnika općine na izborima.

– Samo su se odazvali iz HDZ-a BiH. Inzistirali smo da budući kandidat za načelnika Općine treba biti po mjeri građana, po mjeri naroda. Nismo tu radi pozicije, već želimo da se napravi taj iskorak koji će donijeti boljitak svima. Rekli smo im da ćemo ići samostalno na izbore sa svojom listom za Vijeće. Što se tiče kandidata za načelnika još nismo donijeli odluku da li ćemo imati svog kandidata ili nekoga podržati, objasnio je Ivan Vidović, predsjednik HVS-a.

(Oslobođenje)