U Travniku je danas najavljena kampanje „Sedmica društvene odgovornosti“ za koju se prema dosadašnjim prijavama i interesovanju građana, predviđa da će biti jedna od najmasovnijih i najorganiziranijih ekoloških akcija do sada.

U periodu od 10. do 20. maja, ove godine realizirat će se ekološka akcija koja će se odvijati prema operativnom planu, koji je kreiran s obzirom da se Općina Travnik u svojim strateškim i operativnim dokumentima opredijelila za izgradnju ekološki zdrave sredine.

Kako je rečeno na konferenciji, sedmica društvene odgovornosti je aktivnost koja je i tokom proteklih godina snažno budila svijest Travničana o čišćenju i uređenju životne okoline, stoga je i ove godine upućen poziv udruženjima građana, poduzećima, ustanovama i svim građanima da se kroz Mjesne zajednice uključe u ekološku akciju.
O važnosti same aktivnosti i kampanji za čišći i ljepši Travnik, govorio je načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović koji je istaknuo zadovoljstvo interesovanjem i odzivom građana, koji je u odnosu na ranije ekološke akcije znatno veći.

– Tokom mog mandata dosta sam uložio u animiranje i podizanje značaja mjesnih zajednica, a rezultat toga jeste da su od ukupno 34 mjesne zajednice sa područja općine Travnik, čak njih 32 prijavile učešće u ekološkoj akciji, a također primjećujem na terenu aktivizam i želju sugrađana da urede svoja mjesta življenja, da ih učine ugodnjim i boljim, a mi smo tu kao servis svim građanima ovog prostora. – kazao je načelnik Dautović.

Također je dodao da da su pored pojedinaca i mjesnih zajednica, interesovanje za učešće u ekološkoj akciji iskazala i brojna udruženja građana, poduzeća i privrednici, te da je Općina obezbijedila i potrebna materijalno-tehnička sredstva, mehanizaciju i druga sredstva neophodna za izvršenje plana i akcija.
Na konferenciji prisutnima se obratila i pomoćnica načelnika Službe za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik Suadu Karajko koja je ukratko prezentirala nastupajuće aktivnosti.
– Neizostavno je kontinuirano učešće odgovornih i informiranih građana, kao i uključivanje građana u proces edukacije, propagandne planove i akcije, proces planiranja uređenja i zaštite, kao i sankcionisanje pojedinaca. –  kazala je Karajko.

Na kraju je upućen poziv svim građanima Travnika da se uključe u veliku ekološku akciju i buđenje svijesti o očuvanju svog životnog prostora, te naglašeno da je pred svim učesnicima ekološke akcije jedan veliki izazov. Izazov da budu još brojniji od prošle godine i složniji u namjeri da očiste i urede Travnik kao .i da čuvaju i očuvaju grad i prekrasnu prirodu za nova pokoljenja.

Raspored ekoloških alcija “Sedmica društvene odgovornosti možete pogledati ovdje.

Akcioni plan “Sedmica društvene odgovornosti” možete pogledati ovdje.