Izložba „creAction“ koja predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša otvorena je danas u  galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, simbolično na dan kad se obilježava Svjetski dan biološke raznolikosti.

 

Izložba se sastoji od 22 fotografije koje su povezane sa citatima iz enciklike pape Franje o brizi za zajednički dom pod nazivom Laudato si’.

Izložba je dio projekta Pokret za ekološko obraćenje koji u saradnji i uz podršku  američke humanitarno-razvojne agencije  Catholic Relief Services – CRS realizirao Centar za mirovno obrazovanje – CMO. Voditelj ovog Centra Alen Kristić je ujedno i idejni začetnik izložbe dok grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović.

– Temelj našeg projekta i ove izložbe je da mi u borbi za zaštitu okolišta ne možemo biti uspješni bez religija, bez vjernika i vjernica i religijskih resursa koji su po mom sudu, uz umjetničke, najsnažniji. Sve religije su u svom temelju ekološke. Nažalost to je kroz povijest zaboravljeno i danas je izazov cijeloj civilizaciji da vrati osjećaj poniznosti prema prirodi  – kazao je Kristić.

Autor izložbe je književnik i zaljubljenik u fotografiju i prirodu Amer Tikveša koji je ujedno i autor fotografija zajedno sa Robertom Orozom, ekološkim aktivistom i utemeljiteljem Ekološko-humanitarnog udruženja „Goduša“.

– Na počeku mi je ova ideja bila neobična, ali na kraju bilo je krajnje jednostavno povezati fotografije sa izdvojenim citatima iz enciklike. Dozu aktivističkog izložbi je dao kolega Robert Oroz – kazao je Tikveša.

Oroz je kazao da su njegove fotografije nastale u svrhu dokumentovanja ekoloških incidenata, ali da su se odlično uklopile u izložbu „creAction“.

Majda Ibraković, koordinatorica i članica Koordinacionog odbora Eko BiH mreže podsjetila je na planeti Zemlji ima trenutno osam miliona biljnih i životinjskih vrsta, ali da će u narednih deset godina nestati njih milion ako nastavimo sa bahatim i neodgovornim ponašanjem prema prirodi.

This slideshow requires JavaScript.

– Ova izložba za nas je jedan od načina da pridobijemo još ljudi da se borezajedno sa nama za našu zemlju, za našu prirodu. U BiH ima na stotinu planiranih hidrocentrala, hiljade hektara iskrčenih šuma, milione kubika depnija, a nema nas puno. Za nas je priroda duhovnost, a odnos prema prirodi duhovna praksa. Krajnje je vrijeme da se otuđeni čovjek vrati svojoj prirodi – kazala je Ibraković.

Na samom otvorenju govorili su i Senada Tahirović, glavna urednica „Preporoda“ te vlč. Željko Vlajić, župnik sarajevske župe sv. Luke Evanđelista koji su podsjetili da jedan  čovjek ne može promijeniti svijet, ali može promijeniti sebe te da svaki vjernik treba biti odgovoran prema prirodi.

Na otvorenju izložbe nastupili su bariton Siniša Markanović i pjanist Bakir Samardžić. Izložba je otvorena do 30. maja, a nakon toga putuje u Jajce.

 

M.A.