Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2025 -2027. godine koje su ključni dokument u postupku planiranju budžeta.

 

Kroz Smjernice ekonomske politike kantonalna Vlada planirala je pet strateških ciljeva preko kojih će realizirati ranije usvojenu Strategiju razvoja kantona, a oni su:
zadržavanje finansijske stabilnosti kantona, poticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta, jačanje učinkovitosti institucija i administracije kantona, proaktivno učestvovanje u integracijskim procesima i održivi razvoj i zaštita okoliša znači zelena energija i svi procesi koji slijede u procesu otvaranja pristupnih pregovora prema EU u koje će se ovaj kanton aktivno uključiti. – kazala je Mirjana Plavčić,ministrica finansija.

Mirjana Plavčić, ministrica finansija SBK

Ovaj dokument, istakla je, sadrži niz makroekonomskih pokazatelja o poziciji Srednjobosanskog kantona koji je nažalost po stepenu razvijenosti i dalje na sedmom mjestu, dok je prema podacima o visini isplaćene prosječne neto plaće u 2022. godini na posljednjem mjestu u FBiH.

Nađa Ridžić