Danas je na Otvorenoj književnoj sceni Gradske biblioteke Travnik za oko 400 učenika prvih razreda svih osnovnih škola općine Travnik upriličena promocija knjige „Bosanske basne“, objavljene u izdanju IK Vrijeme Zenica. Promociju je organizirala Gradska biblioteka Travnik pod pokroviteljstvom Općine Travnik i načelnika Kenana Dautovića, a povodom Međunarodnog dana nedužne djece žrtava agresije koji se u svijetu obilježava 4. juna.

 

Učenike je zabavljao glumac „Pozorišta“ Travnik – Almir Mulaimović, koji je na zabavan i zanimljiv način predstavio ovu izuzetnu knjigu „Bosanskih basni“.

Uz glumca Mulaimovića, učenike su kroz vesele i poučne kompozicije razveselili i razigrali muzičari Taik Ganić i Kenan Mačković.

Na koncu se s učenicima družio i načelnik Općine Travnik – Kenan Dautović, koji je sa travničkim prvačićima čak i zapjevao pjesmu „Travnik je voljeti lako / Dušom, srcem cijelim / Djeca znaju kako / Osmijehom veselim“.

Svi travnički prvačići od Općine Travnik i načelnika Dautovića dobili su na poklon po primjerak knjige „Bosanske basne“, namijenjene djeci svih uzrasta, njihovim roditeljima, učiteljima i svim ljubiteljima priča u kojima životinje živopisno govore o ljudima. Bosanske basne djecu vode u već poznati svijet. Po boji, tonu, folkloru, specifičnim riječima, ove basne mogu biti i bosanske i afričke, ali po radnji i odnosima one su svjetske. U ovom izuzetnom izdanju IK Vrijeme Zenica djeca imaju mogućnost virtuelnih susreta sa životinjama putem Instagram platforme i audiozapisa na YouTube kanalu Vrijeme knjige.

U ime Gradske biblioteke Travnik ovim putem se zahvaljujemo Općini Travnik i načelniku Dautoviću, zatim direktorima svih osnovnih škola općine Travnik, nastavnicima i učiteljima koji su prepoznali važnost i vrijednost ove promocije, kao i želju ustanova kulture da se djeci i mladima kroz različite programske sadržaje i aktivnosti usadi ljubav prema čitanju i knjizi te postepeno razvija svijest o važnosti čitanja za cjelokupan razvoj ličnosti.

A.B.