Zavičajni muzej Travnik, u saradnji s Općinom, prije tri godine pokrenuo je akciju čišćenja Jevrejskog groblja na Bojni, a sve s ciljem pripreme spomenika i područja za proglašenje nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Akcije čišćenja

– Mi smo u posljednje tri godine organizirali tri akcije čišćenja. Nakon toga izvršeno je geodetsko snimanje svakog spomenika, što nam je dalo uvid u stanje tog memorijalnog kompleksa. Ranije se mislilo da je na Jevrejskom groblju nekih 200 spomenika, međutim, čišćenjem i drugim aktivnostima ustanovljeno je da se na tom lokalitetu nalazi više od 350 spomenika. Prvi spomenik datira iz 1762. godine. Na tom prvom spomeniku je natpis pisan hebrejskim pismom – pojasnila nam je Ajla Sejfuli, kustosica arheologije u Zavičajnom muzeju Travnik.

Svi natpisi koji su pronađeni na spomenicima bit će dešifrirani i prevedeni u procesu proglašenja Jevrejskog groblja u Travniku nacionalnim spomenikom BiH.

Jevrejsko groblje u Travniku uskoro na listi nacionalnih spomenika

Status i zaštita

Jevrejsko groblje u Travniku je „pod peticijom“, a to znači da trenutno uživa isti status i zaštitu kao da je već i proglašeno nacionalnim spomenikom. Sama procedura je pri kraju, a u Zavičajnom muzeju, koji brine o zaštiti kulturno-historijske baštine, zadovoljni su saradnjom koja je ostvarena s Općinom i pojedincima koji su izrazili želju da pomognu u zaštiti ovog značajnog spomenika.

Levi, Papi, Solomon

– Najčešće prezime koje se može pročitati na nadgrobnim spomenicima je Levi, zatim Papi i Solomon. Jevrejska zajednica, koja je nekada postojala u Travniku, najveća je poslije one u Sarajevu. Isti je slučaj i s grobljem na kojem je posljednji ukop izvršen 2012. godine. U Travniku još ima pripadnika Jevrejske zajednice – kazala nam je Sejfuli.

Na ovom groblju sahranjeni su članovi porodica Kamhi, Komforte, Pardo, Pinto, Altarac, Nahmijas i Gaon.

(avaz.ba)