U okviru Erasmus+ programa mobilnosti, studentice druge i treće godine Ekonomskog fakulteta, Internacionalnog univerziteta Travnik, Lejla Mušik i Lamija Rizvić borave i slušaju ljetni semestar na Kaunas fakultetu Vilnius univerziteta, Litvanija.

Studenti su izuzetno zadovoljni sa prijemom od strane domaćina sa KF i smatraju da je ovo jedna od najboljih odluka koju su donijeli u životu, odnosno veoma pozitivno gledaju na odluku da učestvuju u Erasmus+ programu mobilnosti upravo na ovom univerzitetu. 

Ja sam ovdje vec dvije sedmice, znam da to nije puno vremena za stvaranje kompletne slike utisaka ali sam upoznala toliko puno ljudi iz različitih država širom svijeta, tako da je za mene ovo veliki uspjeh. Smatram da je učestvovanje u ovom programu definitivno bila prava odluka. Na fakultetu su predavanja dosta slična kao i kod nasna IUT-u. Veliko hvala našem univerzitetu, Vilnius univerzitetu (Kaunas fakultetu) i naravno cjelokupnom Erasmus+ programu na svemu ovome.“ kaže Lejla Mušik.

Istovremeno, njena kolegica, Lamija Rizvić navodi :

„Što se tiče predavanja, zanimljiva su i ono što se meni dopada je interakcija među studentima i profesorima i na taj način se mnogo lakše uči. Svi profesori kao i ostali sa univerziteta su nas dočekali kao prijatelje i daju nam podršku u svakom trenutku. Do sad sam pored Kaunasa u kome trenutno boravim posjetila samo glavni grad Vilnius i sigurna sam da ću u skorije vrijeme posjetiti i ostale dijelove ove države. Veliki pozdrav za sve i preporuka za sve kolege sa mog univerziteta da ne razmišljaju previše i odmah da se prijave za sve otvorene pozive za razmjenu preko Erasmus+ programa.“

Programom Erasmus+ nastoji se ostvariti sinergija i poticanje u različitim područjima obrazovanja, osposobljavanja i mladih, uklanjanjem umjetnih granica između različitih aktivnosti i vrsta projekata, razvojem novih ideja, privlačenjem novih sudionika iz poslovnog svijeta i civilnog društva i poticanjem novih oblika saradnje.

(IUT)