U subotu, 9.9.2017. godine, s početkom u 19 sati, HKD „Napredak“ podružnica Busovača organizira V. međunarodnu smotru folklora pod nazivom „Srce Središnje Bosne“.

Prethodne četiri MSF „Srce Središnje Bosne“ dokazale su kako su gledatelji i više nego zainteresirani za jedan ovakav događaj. Sportska dvorana je iz godine u godinu dupke puna i gledatelji uživaju u raznovrsnom programu koji oslikava bogatstvo tradicijske kulture kako BiH tko i ostalih zemalja koje se predstavljaju na Smotri. Upravo zbog iznimne zainteresiranosti, oduševljenja i zadovoljstva gledatelja HKD „Napredak“, podružnica Busovača, nastavlja s ovim projektom te i ove godine organizirati MSF „Srce Središnje Bosne“.

Program počinje svetom misom u 17.30 sati, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Busovači, zatim slijedi svečani mimohod folklornih skupina u kroz grad do sportske dvorane  SŠ „Busovača“ gdje će službeni program Smotre početi u 19 sati.

Na smotri će sudjelovati:

  1. HKUD „Sveti Ante – Heceg Bosna“ (Tušilović, Karlovac, Republika Hrvatska),
  2. HKUD „Donji Ograđenici“ (Čitluk)
  3. HKUD „Mokro“ (Široki Brijeg)
  4. HKUD „Naši korijeni“ (Žepče)
  5. HKUD „Topala“ (Vitez)
  6. Drim tim „babe“
  7. HKD „Napredak“, podružnica Busovača
  • folklorni sastav
  • izvorne pjevačke skupine HKD „Napredak“ Busovača

Busovača domaćin V. međunarodne smotre folklora „Srce Središnje Bosne“

HKD Napredak podružnica Busovača je obnovljeno  u travnju 1991. godine. Broji  nešto više od 250 članova. U sastavu Društva djeluju folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorna pjevačka skupina, kazališna skupina i mažoretkinje. Napredak je u gradu Busovači glavni nositelj kulturnih događanja. Nakon dugogodišnjeg rada, Društvo se odlučilo i na organiziranje ove smotre folklora kako bi i na taj način upotpunilo i obogatilo kulturni život Busovače, ali i Središnje Bosne. Društvo ove godine slavi 110 godina od osnutka HKD „Napredak“ u Busovači.

Folklorni sastav je osnovan 1996. godine. U proteklih sedam godina sastav broji preko 150 članova koji su podijeljeni u četiri dobne skupine (mali folkloraši, srednji folkloraši, izvedbeni sastav te veteranski sastav). Bilo koja kulturna manifestacija je nezamisliva bez sudjelovanja folklornog sastava naše podružnice, a zadnjih godina, jednom godišnje (pred kraj godine), priređuje godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom i tada sastav prezentira svoj godišnji rad. Repertoar sastava čine:

 

  1. Busovačke igre i pjesme
  2. Hrvatske igre iz Kreševa
  3. Hrvatske igre iz Kraljeve Sutjeske
  4. Varoške igre Hrvata Središnje Bosne
  5. Plesovi Hrvata Bosanske Posavine
  6. Igre Sarajevskog polja
  7. Gradske igre Sarajeva
  8. Bunjevačke igre
  9. Baranjske pjesme i plesovi
  10. Šaljive igre iz Banata
  11. Igre iz Makedonije