Microsoft će 17. oktobra objaviti četvrtu besplatnu nadogradnju za svoj operativni sustav Windows 10, nazvanu Fall Creators Update. Evo što možete očekivati.

Nova nadogradnja, najavljena tijekom konferencije IFA u Berlinu, donijet će nekoliko većih noviteta i više manjih poboljšanja za oko 500 milijuna korisnika operativnog sustava za stolna računala Windows 10.

Među novitetima se ističe Windows Mixed Reality, dugo najavljivana nadogradnja koja će dodati podršku za konzole za virtualnu stvarnost tvrtki kao što su Lenovo, Dell, Asus, Acer i HP, koje će u prodaju također od 17. oktobra  po početnoj cijeni od 299 američkih dolara.

Uvršten je i režim rada za igre, također dugo očekivana značajka koja bi trebala poboljšati iskustvo igranja tako što će preusmjeriti raspoložive resurse u koju god igru trenutno igrate.

Windows Ink, Microsoftova tehnologija za pisanje digitalnom olovkom, bit će nadograđena pa ćemo moći potpisivati se izravno na PDF datoteke pomoću stilusa Surface Pen. U planu je i značajka Find My Pen, koja će pomoći pri pronalaženju izgubljenih digitalnih olovaka, ali o njoj nema još puno dostupnih informacija.

Velika promjena čeka i servis za pohranu podataka u računalnom oblaku OneDrive. S novim sustavom, nazvanim datoteke-na-zahtjev, Windows više neće razlikovati datoteke pohranjene u oblaku i one na čvrstom disku vašeg računala. Moći ćete listati po njima koristeći uobičajeni alat za pretraživanje i pregledavanje datoteka.

Jesenska nadogradnja donijet će režim rada za praćenje oka, namijenjen ljudima koji ne mogu koristiti ruke ili su im one ograničeno na raspolaganju, kao i redizajniranu aplikaciju za fotografije.

Iz najave su izostavljene eke zanimljive značajke najavljene u svibnju ove godine, poput onih namijenjenih boljoj integraciji Windowsa s iPhoneom i Androidima. Primjerice:

  • kopiranje i lijepljenje teksta i slike s Windowsa 10 na pametne telefone
  • pozivanje zadnje korištene datoteke, aplikacije, aplikacije ili web odredišta na smartfonu nakon što ste se odlogirali sa stolnog računala
  • servis Timeline koji cijelo vrijeme prati što radite na svakom uređaju i omogućava naknadni nastavak prekinutog rada ili zabave točno tamo gdje ste stali.

Nadogradnja Fall Creators Update bit će dostupna putem standardne značajke za osvježavanje sustava u Windowsima, piše Business Insider.

 

(Business Insider)