Clare Hollingworth bila je engleska novinarka koja je prva izvijestila o izbijanju Drugog svjetskog rata. Rođena je na današnji dan, 10. oktobra  1911. godine, a preminula je 10. januara 2017. godine.

Google Doodle se danas prisjetio Clare Hollingworth koja je u historiji ostala zapamćena kao prva ratna dopisnica upravo zbog toga što je prva objavila vijest o izbijanju Drugog svjetskog rata. Kao dopisnica  The Daily Telegrapha 1939. godine, dok je putovala iz Poljske u Njemačku, Clare je uočila i izvijestila o njemačkim snagama na poljskoj granici. Tri dana nakon toga prva je izvijestila o njemačkoj invaziji na Poljsku.

Hollingworth je rođena 1911. godine u Knightonu, južnom predgrađu Leicestera. Tokom Prvog svjetskog rata njezin je otac preuzeo rad tvornice obuće svoga oca, a porodica  se preselila na farmu u blizini Shepsheda. Clare je rano pokazala zanimanje da postane pisac, protiv volje svoje majke, a njezin interes za ratnim temama potaknut je posjetima historijskim  bojnim područjima u Velikoj Britaniji i Francuskoj s ocem. Nakon što je napustila školu, pohađala je domaću naučnu  školu u Leicesteru, koju nije baš voljela.

 

Hollingworth je bila zaručena za sina poznate lokalne porodice, ali umjesto braka odabrala je posao tajnice organizatora Worcestershire sindikata LNU (LNU).

U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u julu  1939. Hollingworth je dobila nadimak ‘Scarlet Pimpernel’  jer je pomogla oko 3.500 Židova da pobjegnu od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju. Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tokom kraja vladavine Mao Ce Tunga.

 

(Google Doodle/Dnevnik.hr)