Clare Hollingworth bila je engleska novinarka koja je prva izvijestila o izbijanju Drugog svjetskog rata. Rođena je na današnji dan, 10. oktobra  1911. godine, a preminula je 10. januara 2017. godine.

Google Doodle se danas prisjetio Clare Hollingworth koja je u historiji ostala zapamćena kao prva ratna dopisnica upravo zbog toga što je prva objavila vijest o izbijanju Drugog svjetskog rata. Kao dopisnica  The Daily Telegrapha 1939. godine, dok je putovala iz Poljske u Njemačku, Clare je uočila i izvijestila o njemačkim snagama na poljskoj granici. Tri dana nakon toga prva je izvijestila o njemačkoj invaziji na Poljsku.

Hollingworth je rođena 1911. godine u Knightonu, južnom predgrađu Leicestera. Tokom Prvog svjetskog rata njezin je otac preuzeo rad tvornice obuće svoga oca, a porodica  se preselila na farmu u blizini Shepsheda. Clare je rano pokazala zanimanje da postane pisac, protiv volje svoje majke, a njezin interes za ratnim temama potaknut je posjetima historijskim  bojnim područjima u Velikoj Britaniji i Francuskoj s ocem. Nakon što je napustila školu, pohađala je domaću naučnu  školu u Leicesteru, koju nije baš voljela.

 

Google Doodle se prisjetio novinarke Clare Hollingworth

Hollingworth je bila zaručena za sina poznate lokalne porodice, ali umjesto braka odabrala je posao tajnice organizatora Worcestershire sindikata LNU (LNU).

U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u julu  1939. Hollingworth je dobila nadimak ‘Scarlet Pimpernel’  jer je pomogla oko 3.500 Židova da pobjegnu od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju. Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tokom kraja vladavine Mao Ce Tunga.

 

(Google Doodle/Dnevnik.hr)