U svijetu se  15. februar/veljača   obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Tim povodom u četvrtak 15. februara/veljače   travničko Udruženje za oboljele od malignih bolesti „Otvori oči, dan je“, na Centralnom gradskom trgu (kod Robne kuće) od 10 sati će dijeliti zlatne vrpce  i letke s ciljem podizanja svijesti javnosti i što boljeg razumijevanja brojnih problema i poteškoća s kojima se susreću oboljela djeca i njihove obitelji.

 

Iz Udruženje za oboljele od malignih bolesti „Otvori oči, dan je“ pozivaju sve građane da se pridruže akciji, te na taj način pokažu dobrotu, humanost i solidarnost s oboljelom djecom i njihovim roditeljima“- stoji u saopćenju iz Udruženja.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka ( ICCD ) je globalna surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama. Dan promoviše poštovanje i veće razumjevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka. Također reflektuje potrebe za pravednijim i boljim pristupom kako samim tretmanima tako i brizi o svoj djeci koja boluju od raka, širom svijeta.