Kako najavljuje popularni norveški meteorološki institut Yr.no., u ovom dijelu Evrope temperature u unutrašnjosti bit će u minusu sve do subote, a onda će se u nedjelju popeti u plus i neprekidno rasti. Prema prognozama ovim prognozama temperature u regionu naredne sedmice bit će preko 15 Celzijusovih stepeni. I u nastavku mjeseca marta prognozira se promjenjivo vrijeme, bit će tu i sunca i kiše, no jedno je sigurno – snijega više nema na vidiku, a ni polarnih hladnoća.

 

Prema prognozama FHMZ-a, u Bosni i Hercegovini će do kraja ove radne sedmice preovladavati hladno i oblačno vrijeme sa snijegom, a najveća količina padavina tek se očekuje. Bit će to u petak, 2. marta, ali će u noći sa četvrtka na petak, u Hercegovini, snijeg usljed povećanja temperature zraka preći u kišu.

Jutarnje temperature zraka u Bosni kretat će se od – 17 °C do -10°C, a u Hercegovini od -7 °C do -2°C. Na planinama jutarnje temperature spuštat će se i ispod -20°C. Maksimalne temperature imat će vrijednosti između -8°C i -2°C u Bosni, a na jugu zemlje do 3°C.

Sve se polako mijenja za dana vikenda, 03. i 04. marta, kada će se zadržati i dalje oblačno vrijeme sa kišom, a u Bosni je na većim nadmorskim visinama moguć snijeg.

Međutim, prema trenutnim sinoptičkim kartama, iako se i naredne sedmice očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a naručito u utorak, 06. marta, živa u termometru penje se iznad nule.

Već početkom sedmice temperatura zraka u BiH dostizat će i do 10°C, a pred kraj sedmice kretat će se između 7 °C i čak 14°C.