Iako za Travnik kažu kako je „muzej pod otvorenim nebom“ zbog velikog broja prepoznatljivih spomenika i objekata kulturno-historijske baštine ovaj grad nema autentičan suvenir. Turizam jedno od strateških opredjeljenja ove općine, ali već godinama nema prepoznatljivog suvenira, piše Dnevni avaz.

 

Obrtnik Orhan Ganibegović u svojoj radnji već nekoliko godina izrađuje autentične suvenire sa prepoznatljivim motivima i prvi je krenuo sa izradom ove vrste suvenira.

-Suvenire izrađujem na svim materijalima, izuzev metala. Suvenire izrađujem na drvetu, PVC-u, keramici, staklu, a uz printanje koristim i tehniku graviranja. – kaže nam Orhan.

Iak su brojni kulturno –historijski spomenici u Travniku iz raznih perioda, pojedini motivi ipak su traženiji među domaćim i inostranim posjetiocima i turistima.

Orhan Ganibegović: Prvi pokrenuo izradu autentičnih suvenira sa motivima Travnika

-Motivi koje najčešće koristim i koje turisti najviše traže su srednjovjekovna tvrđava Stari grad, rodna kuća nobelovca  Ive Andrića, Šarena džamija, Gimnazija i Hadži Ali-begova džamija sa sahat kulom. Ove motive izrađujem u obliku magneta, privjesaka, slika na staklu i drvetu. Takođe ove motive izrađujem i na šoljama za kafu i čaj. – govori nam Orhan.

Uz ove suvenire sa prepoznatljivim motivima popularne su i lampe koje Orhan izrađuje od drveta sa raznim drugim vrstama motiva. Ipak preko 90 posto njegovih rukotvorina je sa motivima „vezirskog grada“.

 

Obrt u Travniku

 

Obrtnici u Travniku djele sudbinu svojih kolega u Federaciji BiH kaže  naš sagovornik:

-Kako se živi to znaju samo obrtnici. Zakon o obrtu u F BiH je takav da i pored toga što sve plaćamo državi, banke nas tretiraju kao nezaposlene osobe, a to znači da ne možemo doći do kredita ili povoljnih sredstva za razvoj obrta. – ističe Ganibegović.

 

Bosanski otvarač za pivo

 

Orhan je prije nekoliko godina „lansirao“ još jedan koristan suvenir koji je postao pravi hit. Riječ je o „Bosanskom otvaraču za pivo“.

-Riječ je u potpunosti o mojoj ideji, a naišla je na veliki interes turista tako su moji otvarači stigli od Hrvatske i Slovenije do Sjeverne Amerike i Austrijelije. – kazao nam je Orhan.

 

(Dnevni avaz)