U okviru projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ u srijedu 04. aprila 2018. godine u prostorijama Centra za edukaciju mladih – CEM u Travniku, otvoren je poslovni inkubator „BeeZone“. Poslovni inkubator će u narednom periodu pomagati mladim poduzetnicima u razvijanju poslovnih ideja nudeći pozitivno poduzetničko okruženje, ali i stručnu, mentorsku i finansijsku pomoć.

 

Osim navedenoga, inkubator nudi i veliki broj svakodnevnih kurseva za stanare i vanjske klijente. Treneri su lokalno i međunarodno  priznati certificirani stručnjaci. Kursevi koji se nude su iz oblasti poslovnih vještina, informacijskih tehnologija, desktop aplikacija i administracije.

Na samom početku prisutnima se obratila Aida Daul, sekretar Općine Travnik, koja je istakla da je Općina Travnik, kao jedan od partnera u projektu, raspoložena za svaki vid saradnje koja može doprinijeti novim radnim mjestima u Travniku. Prisutne je pozdravila i Meliha Gekić Lerić, direktorica poslovnog inkubatora INTERA Tehnološkog parka u Mostaru koja je prisutne upoznala sa radom tehnološkog parka do sada ukazujući na veliki broj uspješnih, poduzetničkih priča koje su nastale unutar istog. Kao uspješna priča INTERA tehnološkog parka u Mostaru, prisutnima se obratio nekadašnji start-up Hasib Alić, direktor kompanije  Alviral d.o.o., govoreći o svojim iskustvima u poslovnom inkubatoru, ali i važnosti jednog ovakvog inkubatora za mlade ljude koji imaju inovativne ideje.

U okviru EU projekta otvoren poslovni inkubator „BeeZone“ u Travniku

Partneri u projektu su istakli da je u toku javni poziv za podršku poslovnim idejama kroz poslovni inkubator, koji, između ostalog, podrazumijeva i podršku do 10 000 KM po aplikantu za inovativne ideje koje imaju potencijal rasta i stvaranja novih radnih mjesta, te da svi zainteresovani javni poziv u cjelosti, kao i aplikacijski obrazac mogu pronaći na www.rez.ba ili na www.cem.ba.

Nakon svečanog otvorenja poslovnog inkubatora „BeeZone“  za mlade buduće poduzetnike održana je radionica o radu inkubatora, koju je vodila Meliha Gekić Lerić.

Osnovni cilj projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“  je stvaranje povoljnog okruženja za nova radna mjesta promocijom poduzetništva i provođenjem poduzetničkih obuka. Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekat  procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u općini Travnik kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a  koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta,  ali i kontinuiranoj promociji  poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima kao  ugroženoj populaciji.

Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ, a partneri su: Općina Travnik, Centar za edukaciju mladih – CEM, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, GS tmt d.o.o. Travnik i NOBIL d.o.o. Nova Bila, a isti se se implementira u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).