Dan muškaraca obilježava se u ponedjeljak, 19. novembra je Svjetski dan muškaraca, a obilježava se fokusiranjem na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšanjem rodnih odnosa, te isticanjem pozitivnih muških uzora.

 

 

Statistika pokazuje da muškarci češće obolijevaju od raka, moždanih i srčanih udara. Stručnjaci UN-a ukazuju da nauka veoma ozbiljno demantuje tvrdnje da su muškarci jači pol, oni žive kraće i češće obolijevaju. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

 

Međunarodni dan muškaraca (MDM) godišnji je međunarodni događaj koji se slavi 19. novembra/studenoga. Inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu, ovaj je dan s popratnim zbivanjima stekao podršku mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, u Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi i Ujedinjenim narodima.

Međunarodni dan muškaraca slavi se 19. novembra/studenoga u preko 50 državauključujući Trinidad i Tobago, Jamajku, Australiju, Indiju, Kinu, Sjedinjene Države, Singapur, Maltu, Ujedinjenu Kraljevinu, Južnu Afriku, Mađarsku, Irsku, Ganu, Kanadu, Dansku, Austriju, Francusku, Pakistan, Grenadu, Antigvu i Barbudu, Sveti Kristofor i Nevis, Grenadu i Italiju, a globalna potpora za proslavu je široka.

Posljednjih nekoliko godina Dan muškaraca obilježava se u i u Bosni i Hercegovini.